Hlavní obsah

Jaderná fakulta připravila nový studijní program - vyřazování jaderných zařízení z provozu

Novinky,

Nový studijní program s názvem Vyřazování jaderných zařízení z provozu nabízí od následujícího akademického roku 2020/21 Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská (FJFI) ČVUT v Praze. Akreditaci pro něj získala na konci dubna. Očekává se nemalý zájem studentů, protože absolventi s touto specializací budou podle FJFI velmi žádaní.

Foto: FJFI ČVUT

Ilustrační foto

Článek

„Jaderné elektrárny (JE), což jsou asi nejznámější jaderná zařízení, mají jako každé jiné průmyslové zařízení určitou životnost. Nyní nastává doba, kdy se velké množství elektráren ze 60. a pozdějších let postupně odstavuje. Německo se od jaderné energetiky odklání a ukončuje provoz všech jaderných elektráren, ty poslední by měly být uzavřeny do konce roku 2022,“ vysvětlil Ondřej Novák z katedry jaderných reaktorů FJFI jeden z důvodů potenciálu pracovního uplatnění pro absolventy nového studijního programu.

Němci plní plány virus nevirus. Takhle strhli věže jaderné elektrárny

Evropa

Celý proces rozebrání JE může zabrat desítky let

Po ukončení provozu JE se totiž odborníci musejí o elektrárnu adekvátně starat a postupně ji bezpečně rozebírat. Tento náročný proces budou řídit a zároveň se podílet na odborných pracích třeba právě absolventi FJFI.

„Rozebrat provozní technologie jaderné elektrárny, roztřídit vzniklý odpad a správně s ním nakládat podle jeho nebezpečnosti je otázkou desítek let, takže o práci u nás i v zahraničí se absolventi rozhodně bát nemusejí,“ dodal Novák.

Když bude elektřina z nových Dukovan drahá, zaplatí to všichni, plánuje stát

Ekonomika

Program Vyřazování jaderných zařízení z provozu je akreditován jako tříletý bakalářský studijní obor v českém a anglickém jazyce (Decommissioning of Nuclear Facilities) a má návazné dvouleté magisterské studium, taktéž v obou jazycích.

Nejde jen o elektrárny

Nový program společně garantují tři katedry FJFI. Vedle zmíněné katedry jaderných reaktorů jde o katedru jaderné chemie a katedru dozimetrie a aplikace ionizujícího záření.

„Na naší katedře se mimo jiné zabýváme zpracováním radioaktivních odpadů včetně separací radionuklidů a dekontaminačními technologiemi,“ upřesnila Kateřina Čubová z katedry jaderné chemie.

Pracovníci katedry dozimetrie a aplikace ionizujícího záření se zaměřují na detekci ionizujícího záření a radiační ochranu pracovníků a životního prostředí včetně modelování situací.

„Zdroje ionizujícího záření se využívají v mnoha průmyslových oborech, například ve zdravotnictví. Také o tato zařízení je třeba se po ukončení jejich funkčnosti postarat v souladu s novou atomovou legislativou, a i to se studenti nového oboru naučí,“ doplnil Ondřej Kořistka z poslední uvedené katedry.

Jaderná fakulta ČVUT umožní studentům řídit reaktor

Věda a školy

„Věříme, že tento program má velký potenciál zaujmout nejen naše tradiční studenty z Česka a Slovenska, ale i mnohé zahraniční zájemce. Fakult s vlastním jaderným reaktorem (FJFI jej má - pozn. red.) a dalším špičkovým vybavením je po celém světě velmi málo. Obor zaměřený na vyřazování jaderných zařízení z provozu je v Evropě zcela ojedinělý,” uzavřel proděkan FJFI pro pedagogiku Michal Beneš.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám