Hlavní obsah

Izraelští vědci úspěšně absolvovali čtyřdenní simulační pobyt na Marsu

– Micpe Ramon (Izrael)

V Negevské poušti na jihu Izraele v neděli skončila čtyřdenní simulace pobytu na Marsu v rámci projektu D-Mars. Šest vědců nedaleko obce Micpe Ramon testovalo několik aspektů možné budoucí mise na rudou planetu, jakými jsou satelitní komunikace, psychologické dopady izolace či pátrání po známkách života v půdě. Podobných projektů existuje více.

Foto: Profimedia.cz

Negevská poušť v Izraeli, vhodné místo pro simulování pobytu na Marsu.

Článek

Podmínky v poušti Negev v mnohém připomínají prostředí na Marsu, jak uvedla agentura Reuters. Obdobná je geologie, kvalita ovzduší i vizuální stránka, dodalo izraelské ministerstvo vědy.

Účastníci simulace se po čtyři dny stravovali speciálními kapslemi, bydleli v oddělených buňkách a z ubikace vycházeli jen ve skafandrech. Testovali tak design ubytovacího modulu a obleků, rovněž koordinaci práce týmu s řídicím střediskem.

Přitáhnout zájem veřejnosti i studentů

Projekt realizovaný ve spolupráci s Izraelskou vesmírnou agenturou je jedním z mnoha pokusů zasvěcených budoucím marsovským misím, které se v současnosti ve světě odehrávají. Podle jednoho z účastníků, profesora jaderné fyziky Guyho Rona, bylo však jeho cílem také přitáhnout zájem veřejnosti.

Foto: Profimedia.cz

Účastníci na začátku mise

Foto: Profimedia.cz

„D-Mars je z poloviny o výzkumu, druhá polovina je o publicitě. Významnou součástí tohoto projektu je získání zájmu veřejnosti a vyvolání i zájmu studentů o vesmír,“ dodal Ron.

První kolonizátor Marsu již žije

Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) odhaduje, že první lidská posádka dorazí na Mars do roku 2030. Podle jednoho z vědců, který se účastní další simulace podmínek na rudé planetě, a to konkrétně v ománské poušti, se tedy první kolonizátor Marsu již narodil. Pouštní oblast v ománské provincii Dafár aktuálně hostí simulační projekt AMADEE-18, který má také za cíl ověřit technologie, se kterými se počítá při vyslání lidí na Mars. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

K dalším podobným experimentům patří i ten, který organizuje přímo NASA. Během něj si například slovenská astrobioložka Michaela Musilová (nejen ona) nyní na Havaji zkouší dokonce osmiměsíční simulovaný pobyt. Vesmírná agentura tím chce zároveň otestovat výdrž lidského těla v podmínkách dlouhodobé vesmírné mise. [celá zpráva]

Nedávno došlo ke zveřejnění nejnovějších záběrů i ze skutečného Marsu. Sonda Curiosity poskytla dosud nevídaný panoramatický záběr, který ukazuje, že Zemi nejbližší planeta není zase tak úplně rudá. Může to naznačovat, že kdysi oplývala atmosférou, oceány a možná i životem. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám