Hlavní obsah

Indická sonda Čandrájan-2 zamířila od Země k Měsíci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Indická sonda Čandrájan-2 (Měsíční loď 2) ve středu brzy ráno indického času opustila oběžnou dráhu kolem Země a přešla na přeletovou dráhu k Měsíci. Informoval o tom list The Times of India. K Měsíci má sonda dorazit 20. srpna, v září pak má přistát na lunárním povrchu.

Foto: Twitter ISRO

Raketa GSLV Mk.3 s měsíční sondou Čandraján-2 při čekání na start

Článek

Sonda strávila na oběžné dráze kolem Země 22 dnů. Z indického kosmodromu Šríharikota ji 22. července vynesla do vesmíru raketa GSLV Mk.3. [celá zpráva]

Během přechodu na dráhu k Luně pracoval motor zhruba 20 minut (1203 vteřin). Oběžnou dráhu sonda opustila ve 2:21 indického času (ve 22:51 v úterý SELČ). Oběžné dráhy kolem Měsíce dosáhne za šest dní. Sondu tvoří družice, která bude obíhat kolem Měsíce, přistávací modul s vědeckými přístroji a šestikolové robotické vozítko.

Úkolem družice vedle datové podpory aparátů na povrchu bude provádět z oběžné dráhy kolem Měsíce snímkování ve vysokém rozlišení. Přistávací modul pak bude provádět seismografická, teplotní a elektromagnetická měření. Vybaven je i americkým zrcadlovým systémem, který v rámci přesného měření vzdálenosti Země od Měsíce a přesného určení pozice sondy odráží laserový parsek zpět do místa původu.

Pro Indii je to již druhá mise k Měsíci, kam v roce 2008 vyslala družici Čandrájan-1 (Měsíční loď 1), která kroužila kolem Měsíce a která byla o rok později prohlášena za ztracenou. Součástí první generace Čandrájanu byla i dopadová sonda, která se nárazem o měsíční povrch zničila.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám