Hlavní obsah

Globální oteplování v akci. Ve Švýcarsku se utrhl kus ledovce

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve švýcarském kantonu Valais (Wallis) došlo k rozpadu vysokohorského ledovce Tourtemagne (Turtmann). Stalo se tak již ve čtvrtek 6. srpna poté, co události předcházel pád menší laviny ledu. Nyní o tom informovala agentura Reuters a nabídla i video z kolapsu ledové masy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Švýcarsku se utrhl kus ledovceVideo: Luzia Rohrer, Reuters

 
Článek

Podle místních zpráv došlo k rozpadu ledovce ve výšce asi 2650 metrů nad mořem, konkrétně v oblasti pokryté silnou vrstvou ledu, která se ale v posledních letech zmenšila.

V Itálii zabalili ledovec do plachty, aby neroztál

Věda a školy

„Při výskytu takových jevů vždy pracuje určitá míra náhody,“ poznamenala meteoroložka Marianne Giroud Gaillardová v rozhovoru pro švýcarskou stanici Radio Television Suisse.

Možná nejteplejší rok v historii

„Naše data však zároveň říkají, že rok 2020 jako celek je zatím nejteplejším rokem v historii. Je to celkově mimořádně teplý rok, i když první velká vlna veder sem dorazila až na konci července. Máme více než dobrý důvod si myslet, že ledovce kvůli těmto vysokým teplotám doslova trpí,“ dodala Giroud Gaillardová.

Podle expertů rozpad ledovce Turtmann ukazuje vliv globálních změn klimatu. Koncem července se navíc rozlomil i poslední nedotčený kanadský šelfový ledovec, a to během pouhých dvou dnů. Ztratil tak podle agentury AP zhruba 40 procent své rozlohy.

Kanadský šelfový ledovec se rozpadl

Amerika

V návaznosti na vyjádření švýcarské odbornice na počasí lze doplnit, že z nedávného šetření amerického Národního úřadu pro oceány a ovzduší (NOAA) a Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) vyplynulo, že první polovina letošního roku je druhá nejteplejší za 141 let záznamů měření, které má NOAA k dispozici.

Průměrná letošní teplota v období od ledna do června je o 1,07 °C nad průměrem 20. století v daném období (13,5 stupně). A jen o 0,05 °C „chladnější“ než v roce 2016. Studie navíc samozřejmě ještě nezahrnovala červenec.

Letošní rok bude zřejmě rekordně teplý, hlásí NOAA

Věda a školy

Skutečnost, že se rok 2020 pravděpodobně zařadí mezi pět nejteplejších roků v dějinách měření a že se skoro 50procentní jistotou se v historických tabulkách dostane na první místo, predikovali vědci z NOAA už v únoru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám