Hlavní obsah

Fyzici popsali, proč se jídlo i na pánvi s nepřilnavým povrchem připaluje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezřídka se nám při vaření stane, že se chystaný pokrm přilepí i na pánev s nepřilnavým povrchem, přestože použijeme olej. Odborníci z Ústavu termomechaniky Akademie věd ČR nyní odhalili, proč tomu tak je.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Podle nich za to může suchá skvrna v důsledku tzv. termokapilárních sil. V určité teplotě se olej na pánvi začne rozlévat do stran a čím je teplejší, tím rychleji na pánvi suchá místa vzniknou, zjistil výzkum, který publikoval vědecký časopis Physics of Fluids.

Do výzkumu se pustil Alexandr Fedorchenko z Ústavu termomechaniky AV ČR. Vzal slunečnicový olej a pánev umístil na běžnou elektrickou plotýnku.

V Singapuru vymysleli nový způsob konzervování jídla. Zabijí veškeré bakterie

Věda a školy

„Pánev se ohřívá odspoda, a tím ve vrstvě oleje vznikne teplotní gradient. Pro běžné kapaliny, jako je právě třeba slunečnicový olej, platí, že se zvyšující se teplotou se snižuje povrchové napětí kapaliny,“ poznamenal Fedorchenko.

Proto se horký olej na pánvi rozdělí a z nejteplejšího místa, tedy středu, se rozlije do stran, které jsou chladnější, tudíž na povrchu pánvičky vznikne suchá skvrna. Ta se dále šíří podle toho, jak teplota vzrůstá.

Jde o výsledek již zmíněného procesu zvaného termokapilární konvekce: při dosažení kritické teploty proudí kapalina z oblastí s nízkým povrchovým napětím do oblastí s vysokým povrchovým napětím. Právě v místech suchých skvrn se pak jídlo může připálit.

Způsobují spálené potraviny skutečně rakovinu? Odborníci vysvětlují, jak se věci mají

Zdraví

„Abyste se nežádoucím suchým skvrnám na pánvi vyhnuli, zkuste následující: zvyšte vrstvu oleje, upravte teplotu, povrch pánve kompletně pokryjte olejem a používejte pánve s tlustým dnem. A nezapomeňte jídlo pravidelně míchat,” radí Fedorchenko.

Průběh pokusu:
Vědci porovnali rychlost rozšiřování suché skvrny na základě kamerového záznamu pánve s vrstvou slunečnicového oleje na běžné elektrické plotýnce s výpočtem teoretického modelu. Jejich předpověď se s videozáznamem shodovala. Vedle toho se autoři zaměřili i na výpočet profilu hrany suché skvrny (závislosti výšky olejové vrstvy na vodorovné souřadnici). Tento fyzikální problém je popsán diferenciálními rovnicemi, které vyřešili analyticky s využitím integrálních transformací.

Výsledky experimentu však přesahují hranice kuchyní, podle výzkumníků se mohou využít také v průmyslu. Fenomén suchých skvrn se totiž objevuje např. v destilačních kolonách či při chlazení elektronických součástek.

Česko-britský tým překonal na superlaseru Bivoj vlastní rekord

Věda a školy

„Suché skvrny nebo porušení vrstvy kapaliny může vést k prudkému přehřátí elektronických komponent,“ objasnil fyzik, proč mohou mít výsledky studie širší využití.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám