Hlavní obsah

ESA pošle sondu k Venuši, aby zkoumala, proč není jako Země

Evropská kosmická agentura (ESA) vybrala sondu, kterou na počátku 30. let hodlá vyslat k Venuši. Zvolený aparát EnVision bude planetu zkoumat od jádra až po horní vrstvy atmosféry, a to s cílem zjistit, jak a proč se Venuše a Země vyvíjely tak odlišně a proč je naše sousední planeta tak nehostinná.

Foto: NASA / JAXA / ISAS / DARTS / Damia Bouic / VR2Planets

Mise EnVision bude zkoumat, proč se Venuše od naší planety tak liší.

Článek

„Čeká nás nová éra zkoumání našeho nejbližšího, ale divoce odlišného souseda ve Sluneční soustavě,“ prohlásil v souvislosti s novým projektem ESA Günther Hasinger, vědecký ředitel agentury.

NASA ohlásila dvě mise na Venuši

Věda a školy

„Spolu s nově ohlášenými misemi NASA na Venuši budeme mít na této záhadné planetě mimořádně komplexní vědecký program až do příštího desetiletí,“ dodal.

Dramatická změna klimatu

Vědci si lámou hlavu nad tím, proč náš nejbližší soused přes zhruba stejnou velikost a složení jako Země prošel tak dramatickou změnou klimatu.

Místo toho, aby byl obyvatelným světem, jako je naše planeta, má toxickou atmosféru a je obklopený hustými mraky bohatými na kyselinu sírovou.

K hlavním otázkám, na něž experti hledají odpověď, patří, čím si v minulosti Venuše prošla, když dospěla k nynějšímu stavu, a mohl by Zemi čekat stejný osud, kdyby ji postihl katastrofální skleníkový efekt? Je Venuše stále geologicky aktivní, mohl na ní kdysi být oceán, ba dokonce i život?

Sonda EnVision bude podle ESA k získávání potřebných dat vybavená sadou v Evropě vyrobených nástrojů, včetně sonaru, který dokáže rozlišit podzemní vrstvení planety, a spektrometrů k probádání povrchu i atmosféry.

Spektrometry budou sledovat stopové plyny v atmosféře, analyzovat složení povrchu a hledat jakékoli změny, které by mohly souviset se známkami vulkanické aktivity.

Sonda Parker zachytila rádiové signály z Venuše

Věda a školy

Americký úřad NASA by měl misi EnVision také poskytnout radar ke snímání a mapování povrchu Venuše. Rádiový vědecký experiment navíc prozkoumá vnitřní strukturu a gravitační pole planety a rovněž strukturu a složení atmosféry.

NASA ohlásila dvě mise

ESA o tom informovala týden poté, co již zmíněná agentura NASA oznámila, že plánuje poslat k Venuši koncem tohoto desetiletí hned dvě vědecké mise.

Jeden projekt dostal název DAVINCI+. Od něj si Američané slibují poznatky o složení atmosféry a vhled do změn, kterými prošla. Zároveň má pořídit snímky geologických útvarů – potenciálně srovnatelných s pozemskými kontinenty – na planetě ve vysokém rozlišení.

Druhá mise VERITAS bude snahou zmapovat povrch planety a zjistit, zda na Venuši dochází k pohybu tektonických desek a vulkanické aktivitě.

Reklama

Související články

Moskva opět zaostřuje na Venuši

Rusko chce navázat na mise bývalého Sovětského svazu k Venuši. Zahájilo projektování kosmického aparátu Veněra-D, který by měl znovu prozkoumat povrch planety,...

Výběr článků

Načítám