Hlavní obsah

Egyptologové budou udělovat ochrannou známku Prověřeno v poušti

Novinky,

Novou ochrannou známku Prověřeno v poušti budou moci získat výrobky a technologie, které obstojí v drsných pouštních podmínkách, konkrétně v oblasti české archeologické koncese v egyptském Abúsíru a expedic v Súdánu. Udělovat ji bude Český egyptologický ústav, potažmo Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze, pod kterou spadá.

Foto: FF UK

Testování produktů v egyptské poušti.

Článek

„Značka byla v minulých dnech zaregistrována na Úřadu průmyslového vlastnictví, jejím majitelem je naše univerzita,“ sdělil Novinkám mluvčí FF UK v Praze Petr Kukal.

Generátory, fotoaparáty, klimatizační zařízení, ale také textilie, oděvy či obuv. To jsou jen některé z výrobků a technologií, které budou moci výrobci nechat prověřit v Egyptě. Pokud produkty obstojí, získají osvědčení Prověřeno v poušti.

Foto: FF UK

Konzervátorské práce ve skladu v egyptské Sakkáře

Původní myšlenka testování vzešla od sponzorů českých egyptologických expedic, především výrobců obuvi a oblečení.

Při bližším rozboru se navíc ukázalo, že produktů a technologií, na nichž jsou komfort, zdraví a někdy dokonce i životy českých egyptologů v náročných podmínkách závislé, je mnohem více.

Foto: FF UK

Expedice v egyptském Abúsíru

Foto: FF UK

Expedice v Abúsíru

„V oblasti, kde působí čeští archeologové v Egyptě, bývá i více než 45 °C ve stínu. Na jaře jsou tam zase časté písečné bouře. Náročné podmínky bývají i v šachtách a pohřebních komorách, ve kterých pracujeme. Kromě stísněného prostoru v hloubce až 15–20 metrů pod zemí se potýkáme i se stoprocentní vlhkostí vzduchu a absencí přirozené ventilace,“ poznamenala Veronika Dulíková z Českého egyptologického ústavu FF UK.

Splnit kritéria, nemá jít o reklamu

Právní ukotvení a standardizace procesu testování kvality produktů byly tak logickým krokem. Loni v říjnu proto UK pomocí svého Centra pro přenos poznatků a technologií podala návrh na registraci ochranné známky Prověřeno v poušti k Úřadu průmyslového vlastnictví.

Letos 31. července byl proces završen zveřejněním ochranné známky ve Věstníku UPV-ČR 2019/31.

Foto: FF UK

Ilustrační foto

„Známka rozhodně není marketingovou pozorností pro partnery a sponzory; její získání bude důsledně podmíněno dosažením jasně daných standardů. O udělení známky rozhodne vedoucí české archeologické koncese v Abúsíru a potvrdí ji vedení FF UK,“ vysvětlil fakultní mluvčí Kukal.

Pro komunikaci s případnými zájemci o ochrannou známku i s veřejností bude sloužit nový web.

Produkty se v Egyptě testovaly už v 60. letech

Česká přítomnost v poušti lákala podniky k testování výrobků už od samého počátku prací – nejprve se do testování zapojovaly firmy, které zásobovaly expedice do Núbie.

Roku 1961 to bylo přes dvacet podniků, mezi nimi Vitana, Plzeňský pivovar či Národní podnik Pražské jatky, který nechal otestovat masové konzervy.

Jediné další české univerzitní pracoviště, které podobnou certifikaci nabízí, je brněnská Masarykova univerzita. Ta uděluje známku Testováno v Antarktidě, jelikož provozuje v jižní polární oblasti vlastní výzkumnou stanici.

„FF UK tak svou známkou Prověřeno v poušti přináší výrobcům její přirozený protipól,“ uzavřel Kukal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám