Hlavní obsah

Anglický Tutanchamon? Britové našli neporušenou hrobku dávného křesťanského prince

Novinky,

Mezi hospodou a supermarketem v britském Southendu odkryli v roce 2003 unikátní hrobku. Podle křesťanských křížů uvnitř ji původně datovali až do 17. století. Podle nové zprávy londýnských archeologů jde ale o hrob anglosaského šlechtice, možná prince z konce 6. století, který překvapivě nebyl pohanem. Hrobka je zcela neporušená, nikdo ji předtím neobjevil – i proto ji vědci pokládají za „britský ekvivalent hrobky Tutanchamona“.

Foto: The Sun/News Licensing, Profimedia.cz

Zde byl zřejmě pohřben jeden z členů královského anglosaského rodu. Pod zemí je 1400 let stará hrobka patřící asi princi Seaxovi.

Článek

Možné královské pohřebiště ve městě Southend-on-Sea v okrese Prittlewell hrabství Essex bylo označeno jako jeden z nejvýznamnějších archeologických nálezů v Anglii.

Ilustrace vnitřku hrobky.

„Je to – i přes malou podobnost – britský ekvivalent Tutanchamonovy hrobky, protože v podstatě vše, co je v ní, je stejně jako před 1400 lety,“ poznamenala Sophie Jacksonová, ředitelka výzkumu z Muzea londýnské archeologie (MOLA).

Muž vládnoucí linie

Časopis National Geographic připomíná, že původně se mělo za to, že hrob patří Saebertovi, jenž byl v anglických zemích prvním doloženým panovníkem, který přijal Krista. Velkolepý pohřeb zřejmě skutečně patřil k první křesťanské královské rodině v Essexu (tehdy tzv. Království Východních Sasů), avšak není to tak, jak to vypadalo v roce 2003.

S jistotou můžeme konstatovat, že ať už to byl kdokoli, měl vysoké postavení a zcela jistě byl křesťanem.
Sue Hirstová, Muzeum londýnské archeologie

Zbytky dřevěné konstrukce komnaty, která měří asi čtyři metry na šířku a hluboká je 1,5 metru, ukrývala asi 40 vzácných artefaktů. Mezi nimi byla lyra a krabička, která byla považována za jediný přeživší příklad malovaného anglosaského dřeva v Británii.

Byly tam také nalezeny zlaté mince, nádoby na pití či dřevo údajně pocházející ze Sýrie. Každý z předmětů byl podle informací zpravodajské stanice BBC umístěn v hrobce „jako součást pečlivě zinscenovaného pohřebního obřadu“, což ukazuje na místo odpočinku muže knížecího rodu.

Fragmenty zubní skloviny byly jediné lidské pozůstatky, ale odborníci podle BBC říkají, že jejich nejlepší odhad je, že patřily anglosaskému princi z 6. století našeho letopočtu. Může jít o pohřební komoru bratra anglosaského krále Saeberta, prince Seaxu z Essexu.

Jak se do Británie dostalo křesťanství?

Anglosasové byli původně pohané, ale křesťanské předměty nalezené v hrobce naznačují, že toto náboženství bylo v Anglii již před 1400 lety důležité. Podle odborníků z londýnského muzea jde o nejstarší křesťanský anglosaský knížecí pohřeb nalezený ve Velké Británii, napsal list The Daily Mail.

To může vysvětlit zlaté kříže na mincích, které jsou jasně křesťanské, zatímco i původní myšlenka podoby místa je pohanská. Shrnutí nového výzkumu obsahuje revidovaná data pro tento hrob, která vylučují krále Saeberta, ale otevírá zajímavé otázky o raném křesťanství v této oblasti.

Odhalilo se, že pohřeb domnělého Seaxy nastal mezi roky 575 a 605, tedy příliš brzy na to, aby šlo o hrobku krále Saeberta, který zemřel až v roce 616.

Kdo přesně byl tento raně křesťanský šlechtic, zůstává tak podle National Geographic tajemstvím, alespoň prozatím.

„S jistotou můžeme konstatovat, že ať už to byl kdokoli, měl vysoké postavení a zcela jistě byl křesťanem. Víme, že svatý Augustin z Canterbury, považovaný za zakladatele anglické církve, přišel z Říma v roce 597, aby převedl tuto část Británie na víru. Nicméně převaha důkazů svědčí o tom, že tato hrobka pochází nejpřesněji z let 580 až 590,“ popsala Sue Hirstová z institutu MOLA.

Jednou z možností proto podle ní skutečně je, že by to mohl být Saebertův bratr Seaxa, a že křesťanství přišlo do oblasti o několik let dříve – přes Aethelberta, krále z Kentu, a jeho křesťanskou manželku z Francie Berthu. Aethelbertova sestra Ricole se provdala za Sledda, krále Essexu a otce Saeberta a Seaxy.

„Ale je to pořád jen spekulace,“ dodala Hirstová. Další výzkum bude pokračovat.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám