Hlavní obsah

Brněnští polárníci testovali v Antarktidě ponožky, čepice i boty

– Brno

Šest výrobků, které vydržely extrémní podmínky polárních krajů, ocenila Masarykova univerzita (MUNI) v Brně svojí ochrannou známkou „Testováno v Antarktidě“. Jsou mezi nimi čepice, ponožky či pohorky, jak potvrdili zástupci Centra pro transfer technologií MUNI.

Foto: MUNI

Letošní vědecká výprava do Antarktidy

Článek

K loňským třem produktům, které se mohou chlubit tímto označením, letos přibylo dalších šest. Denně byly vystavovány sněhu, ledu, větru i dešti.

Spotřebitelské testy prováděli členové letošních vědeckých expedic na třech různých místech ledového kontinentu.

Foto: Masarykova univerzita

Mendelova polární stanice

Foto: MUNI

Testování ponožek

„Testovalo se především na vědecké stanici J. G. Mendela na ostrově Jamese Rosse, ale i na prozatím nepojmenované české stanici na Nelsonově ostrově a rovněž na výpravách chilského a tureckého národního antarktického programu, kterých se též zúčastnili čeští vědci a vědkyně,“ vysvětlil vedoucí expedice na Nelsonův ostrov Pavel Kapler.

„V Antarktidě je možné otestovat cokoliv, co můžeme použít v českých horách,“ řekl.

Testy „nepřežily“ všechny výrobky

Z původních 11 výrobků vydrželo antarktické podmínky šest. Byla to hydroizolační fólie firmy Fatra, kterou vědci umístili na jednu z budov Mendelovy stanice, dále dva druhy ponožek VoXX od výrobce Fuski Boma, pletená čepice firmy Kama, pohorky výrobce Prabos plus a nano impregnace textilu a kůže od firmy Impre.

Foto: MUNI
Foto: MUNI

Testování pohorek

Vědci testovali různé produkty v polárních podmínkách už druhým rokem, při příští expedici ale sníží jejich počet.

„V Antarktidě jsou hlavně kvůli výzkumům, proto jsme snížili počet testovaných výrobků maximálně na osm,“ podotkla manažerka Centra pro transfer technologií MUNI Jana Daňková.

Univerzita provozuje stanici na ostrově Jamese Rosse od roku 2007. Loni si pronajala od Českého antarktického nadačního fondu ještě stanici na Nelsonově ostrově.

Foto: MUNI
Foto: MUNI

„Výprava na Nelsonův ostrov, které jsem se zúčastnil, měla za úkol vyčistit lokalitu od odpadu – a při tom jsme měli možnost otestovat některé výrobky,“ doplnil Kapler.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

V Antarktidě zmizela obří kolonie tučňáků

V Antarktidě zmizela jedna z největších kolonií tučňáků císařských, v níž v posledních desetiletích vyvádělo každoročně svá mláďata až 25 tisíc ptačích párů....

Výběr článků

Načítám