Hlavní obsah

Dříve ohrožené asijské divoké kočky v Číně už několikrát spatřili. V ČR hledají tu „naši“

Novinky, Filip Šára

V jihozápadní čínské provincii Jün-nan poslední dobou poměrně často zaznamenali téměř ohroženou kočku mramorovanou. Poté, co se divoce žijící druh v roce 2014 poprvé objevil v Národní přírodní rezervaci Kao-li-kung-šan, zaměstnanci parku jej pomocí termálních kamer monitorují. Nyní se objevila podobná informace i z tuzemska, a to nový projekt „Hledáme kočku, pozor, divokou!“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kdysi téměř ohrožené divoké kočky se znovu začaly hojně objevovat v ČíněVideo: Reuters

 
Článek

„Navrhli jsme 12 monitorovacích tras s 80 infračervenými kamerami. Během nepřetržitého monitorování se na každé lince objevily kočky mramorované, přičemž mláďata byla zachycena touto fotopastí na dvou místech, což znamená, že populace oné kočky v přírodě roste,“ poznamenal podle agentury Reuters zaměstnanec čínské rezervace Čang Sing-čchao.

Podle něj jde o skutečně vzrušující zjištění.

Každá kočka má podle čínských odborníků jedinečné skvrny ve tvaru obláčků. „Pečlivě jsme tyto obrazce identifikovali a rozlišili jsme nejméně 20 koček mramorovaných,“ uvádějí.

Drancování planety: Za půl století zmizely dvě třetiny volně žijících zvířat

Věda a školy

Kočka mramorovaná (Pardofelis marmorata) je druh kočkovitých šelem žijících v jižní a jihovýchodní Asii. Velkou část života tráví na stromech, kde loví ptáky, veverky, žáby a jiné malé živočichy. Dosahuje jen o málo větší velikosti než kočka domácí.

Podle norem Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN) je od roku 2016 vedena na tzv. červeném seznamu jako „téměř ohrožená“.

Obecně žije v jižní a jihovýchodní Asii, areál jejího rozšíření sahá ze severní Indie přes Nepál, Bhútán, Barmu, Thajsko a Malajsii až na indonéské ostrovy Sumatru a Borneo. Zachycují ji tedy i v Číně.

Výzva veřejnosti: Hledejte kočku divokou!

Aktuálně se objevil v jistém smyslu podobně zaměřený projekt i v Česku. Ústav biologie obratlovců Akademie věd ČR, slovenská Národní zoologická zahrada Bojnice a Hnutí DUHA Olomouc právě společně zahájily dvouletý projekt přeshraniční spolupráce nazvaný „Hledáme kočku, pozor, divokou!“.

Projekt bude monitorovat kočku divokou na česko-slovenském pomezí s cílem zjistit přítomnost tohoto zvláště chráněného a ohroženého druhu v různých typech biotopů. Součástí budou analýzy genetické rozmanitosti a míry hybridizace s kočkou domácí, odhady početnosti a populační hustoty či zřízení rehabilitační stanice pro tyto kočky v bojnické zoo.

Zapojit se může i veřejnost, a to pokud v přírodě zahlédne kočku divokou nebo najde sraženou kočku se znaky divoké kočky. Lidé tak mohou vědce informovat na webu či prostřednictvím e-mailu stopy@selmy.cz.

Foto: Profimedia.cz

Kočka divoká (Felis silvestris).

Kočka divoká (Felis silvestris) je skrytě žijící šelma, o jejímž aktuálním výskytu a životě se toho mnoho neví. Patří mezi nejvzácnější druhy naší fauny.

Na celém území Čech a Moravy žila ještě v 17. století, její populace však postupně ubývala, až byla roku 1952 vyhubena úplně. O návratu kočky divoké do naší přírody se dozvídáme až v posledních letech s rozvojem využívání fotopastí, které přinesly důkazy o jejím výskytu.

„Dlouhodobý fotomonitoring velkých šelem na okraji Západních Karpat nám přinesl i cenné záznamy o výskytu koček divokých v Javorníkách a Bílých Karpatech na Slovensku, kde jsme potvrdili životaschopnost populací v obou pohořích. V roce 2019 se nám podařilo v slovenských Javorníkách v blízkosti hranic s ČR zdokumentovat samici se třemi mláďaty. Rozptylující se jedinci z těchto populací mohou hrát důležitou roli při rekolonizaci vhodných biotopů u nás. Důkazem jsou i nedávné záznamy kočky divoké v navazujících pohořích jako Vsetínské Beskydy a Hostýnské vrchy,“ popsal koordinátor projektu kočky divoké z Hnutí DUHA Olomouc Martin Duľa.

Poznatky o rozšíření a populační dynamice kočky divoké jsou podle něj nesrovnatelně horší v porovnání s jinými ohroženými druhy šelem.

Proč kočky žerou trávu? Podle vědců je to pudové

Věda a školy

„Zbarvení srsti každého jedince je unikátní podobně jako u rysů, proto jsme schopni na základě pořízených fotografií identifikovat jednotlivá zvířata a odhadnout tak například populační hustotu na daném území,“ dodal Duľa.

Kočky divoké kromě pytláctví a ztráty vhodného prostředí ohrožuje zejména zmíněná hybridizace s kočkou domácí.

Reklama

Související články

Kešky pomáhají ohroženým druhům

Vědci ze sdružení Calla potvrzují, že takzvaný geocaching, tedy hledání tzv. cache (kešek – schránek se vzkazem či dárkem pro účastníka hry) v pískovnách...

Výběr článků

Načítám