Hlavní obsah

Proč kočky žerou trávu? Podle vědců je to pudové

Právo, JPL

Snad každý chovatel koček se s tím setkal. Domácí mazlíček, pokud má možnost se pohybovat venku, přežvykuje s viditelným úsilím stébla vysoké trávy a nenechá se při tom ničím vyrušovat.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pokud jde o kočku bytovou, pustí se dřív či později do delších listů nejrůznějších pokojových rostlin. Ostatně květinářství, zahradnictví nebo obchody s chovatelskými potřebami nabízejí pro tyto účely tzv. kočičí trávu, což obvykle bývá hustý zelený porost šáchoru s dlouhými a jemnými listy.

Co zjistili chovatelé

Co vede výlučně masožravou šelmu, aby změnila běžné potravní chování? Má se za to, že chlupatí miláčci se ke žraní trávy uchylují tehdy, pokud potřebují ze sebe dostat nestravitelné zkonzumované žrádlo a také vlastní chlupy. Části srsti se do jejich trávicího traktu dostanou při pravidelném čištění a vytvářejí klky, které neprojdou střevy.

Protože tráva je pro kočky nestravitelná, často ji velmi rychle vyzvracejí. Přitom vydáví ze žaludku i další nestravitelné části, čímž ho pročistí a uleví se jim. V trávě obsažená vláknina podle jiných odborníků domácím kočkám naopak usnadňuje průchod potravy trávicí soustavou, protože působí jako projímadlo. Zdá se ale, že všechno může být jinak.

Vědci z Kalifornské univerzity v Davisu oslovili chovatele koček a respondenti se museli starat o kočičí mazlíčky, kteří mají přístup k trávě rostoucí mimo dům, a mít možnost je sledovat více než tři hodiny denně. Badatelé tak získali údaje od více než tisícovky kočičích rodičů.

Jak se dalo očekávat, konzumace rostlin představuje u koček naprosto běžné chování. Vždyť 71 procent sledovaných zvířat majitelé přistihli při žvýkání trávy během výzkumu nejméně šestkrát, zatímco jen 11 procent koček nikdy zelenou hmotu nežvýkalo.

Ve hře je evoluce

Američtí vědci se domnívají, že zvracení představuje jen vedlejší produkt žraní trávy, nikoli vlastní účel. Na výroční konferenci Mezinárodní společnosti pro aplikovanou etologii v norském Bergenu představili myšlenku, že žvýkání trávy je u koček instinktivní, protože jim během vývoje přinášelo určité výhody. Pomáhá masožravcům vyloučit z těla střevní parazity tím, že zvýší činnost svalů v trávicím traktu. Hypotézu podporuje zjištění, že se požírání vegetace domácí kočky neučí od starších zvířat.

Jak zdůrazňuje David Shultz v časopise Science, uvedený instinkt mohly kočky chované lidmi získat od dávných volně žijících předků, i když samy už obdobné cizopasníky nemají nebo je hostí v množství, které mohou tolerovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám