Hlavní obsah

Do zahraničí vyjela na podzim s Erasmem polovina přihlášených

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na zahraniční pobyt s evropským programem Erasmus vyjela v zimním semestru polovina přihlášených studentů vysokých a vyšších odborných škol. Třetina studentů pobyt zrušila a zbytek jej přesunul na později. Do ČR ze zahraničí přijelo 74 procent přijatých cizinců. Vyplývá to z průzkumu Domu zahraniční spolupráce (DZS), který funguje jako národní agentura programu Erasmus v Česku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Průzkum se konal v říjnu a listopadu na 48 vysokých a vyšších odborných školách, oznámila mluvčí DZS Lucie Durcová.

Podle jejích slov průzkum ukázal, že studium s běžnou výukou v zahraničí zahájilo 35 procent studentů, kteří se na tento semestr přihlásili do programu Erasmus. „Dalších 13 procent přihlášených vyjelo do zahraničí a zahájilo studium online. Desítky studentů zvolily možnost absolvovat zahraniční studium online z České republiky,” uvedla Durcová.

Zájem o Erasmus trvá, výjezdy zrušila jen desetina studentů

Věda a školy

Celkem 17 procent studentů přijatých k výjezdu se rozhodlo přeložit jej na později, zrušení cesty zvolilo 35 procent z nich. „Rozhodnutí mobilitu nerealizovat učinili ve většině případů sami studenti. Případů, kdy byl příjem studentů přerušen ze strany zahraniční univerzity, bylo méně,” napsala mluvčí v tiskové zprávě.

Brexit hodil klacky pod nohy evropským studentům

Evropa

Přibližně 3000 cizinců, kteří v tomto semestru přijeli na Erasmus do ČR, podle ní studovalo stejně jako čeští vysokoškoláci online. K dispozici měli cizinci ubytování na kolejích, většina z nich mohla podle Durcové vyžívat také například možnosti výpůjček z knihovny či individuální konzultace s přednášejícími.

Pokles počtu realizovaných výjezdů je podle ní patrný zejména u oborů, jejichž součástí je praktická výuka, kterou je obtížné nahradit online formou. „Jedná se například o některé umělecké obory nebo obory Univerzity obrany,” sdělila.

Při distanční výuce z ČR nárok na stipendium nevzniká

„Při studiu v zahraničí mají stejný nárok na stipendium ti, kdo studují on-line, jako ti, kdo mají standardní výuku,” uvedl vedoucí oddělení vysokoškolských mobilit DZS Roman Klepetko.

Při distanční výuce z ČR ale nárok na stipendium pro české studenty nevzniká.

„S možností distanční výuky při pobytu v zahraničí se počítá i v novém programovém období Erasmus, které začne s rokem 2021,” doplnila Durcová.

Rozprášená párty v pražském klubu byla jednou z mnoha

Krimi

V uplynulých letech se podle údajů DZS zúčastnilo zahraničních pobytů a stáží každoročně kolem 8000 vysokoškolských studentů a dalších 2000 zaměstnanců vysokých škol. Od roku 1998 se do programu Erasmus zapojilo 315 tisíc Čechů. Kromě vysokoškoláků to byli například žáci středních i základních škol, učitelé, trenéři či řemeslníci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám