Hlavní obsah

Do konce století mohou všechny alpské ledovce zmizet, varují vědci

Novinky, Filip Šára

Do konce století bychom mohli v důsledku změn klimatu přijít až o 92 procent ledovců v Alpách. S odkazem na zjištění výzkumníků z Aberystwythské univerzity ve Walesu to napsal server britské zpravodajské stanice BBC.

Foto: Profimedia.cz

Oblast ledovce Klein Matterhorn ve Walliských (Penninských) Alpách.

Článek

Alpy nyní disponují zhruba čtyřmi tisícovkami známých ledovců, a to i kolem populárních lyžařských středisek, jako je např. Zermatt ve Švýcarsku s ledovcem na hoře Klein Matterhorn či Tignes ve Francii s ledovcem Le Grande Motte.

Nové výzkumy ale naznačují, že prakticky všechny ledovce při těchto střediscích mohou v následujících desetiletích nakonec téměř zcela zmizet. Zkáza hrozí i třeba rakouskému ledovci Hintertux v Zillertalských Alpách.

Změny klimatu, pokud budou stávajícím způsobem pokračovat, by rovněž podle vědců ovlivnily odtok a skladování vody, stejně jako alpské ekosystémy.

Už do roku 2050 by mohly zaniknout téměř všechny alpské ledovce nacházející se v menší nadmořské výšce než 3500 metrů.

Studie velšské univerzity v rámci projektu „Change“ dotovaného Evropskou unií pokrývá celý region evropských Alp a je založena na 200 letech klimatických záznamů a předpovědí pokrývajících roky 1901 až 2100.

Klimatologové a další odborníci taktéž modelovali tzv. environmentální výškovou změnu střední sněžné čáry (Equilibrium line altitude – ELA) údolních ledovců napříč Alpami. Jedná se o nadmořskou výšku, kde je množství sněhu a ledu, které se hromadí, stejné jako množství, které během jednoho roku roztaje.

Foto: Profimedia.cz

Ledovec Hintertux v Rakousku.

To vše pomohlo vědcům předpovědět pravděpodobnou reakci ledovců na změnu klimatu, která podle jejich očekávání bude „rychlá a vysoce variabilní“.

Budoucí problémy s pitnou vodu

Podle profesora Neila Glassera z Aberystwythské univerzity je ústup ledových mas skutečně velice rychlý. „Pokud takovéto vzorce uvidíme i na globální bázi, tak onen úbytek horských ledovců bude mít nakonec důsledky pro vzestup hladiny moří,“ dodal pro BBC.

Ledovce tají podle nejhoršího scénáře. Studie varuje před zvedáním hladiny oceánů

Věda a školy

„Změny klimatu přinesou větší změny, ale toto dramatické mizení ledovců z Alp je jedním z nejbezprostřednějších a nejviditelnějších účinků,“ pokračoval Glasser. V oblastech největšího evropského pohoří to bude v důsledku mít negativní dopad na zdroje pitné vody pro obyvatelstvo, rovněž na systémy zavlažování a obecně pěstování plodin.

Nedostatek pitné vody bude mít do 30 let 3,2 miliardy lidí, varuje OSN

Věda a školy

Výzkum dále určil, že už do roku 2050 by mohly zaniknout téměř všechny alpské ledovce nacházející se v menší nadmořské výšce než 3500 metrů.

Reklama

Související články

Čínské ledovce tají šokujícím tempem

Ledovce v čínském pohoří Čchi-lien-šan, které je známé i jako Richthofenovo, mizí podle odborníků doslova šokující rychlostí. Globální změny klimatu totiž...

Výběr článků

Načítám