Hlavní obsah

Dějinný objev: Vozítko Curiosity na Marsu našlo organické molekuly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sonda Curiosity při své misi na rudé planetě nejspíš nalezla organické molekuly, které jsou důležitým předpokladem pro vznik života. Na konferenci v Římě to ve středu řekl George Elanchi, vedoucí kalifornského střediska pro výzkum a vývoj proudových motorů Jet Propulsion Laboratory (JPL), které misi Curiosity řídí.

Foto: Grafika NASA

Curiosity na povrchu Marsu

Článek

Elachi na římské univerzitě La Sapienza zároveň uvedl, že jde o předběžná data, která je teprve potřeba ověřit.

Právě nález organických molekul by mohl být oním "dějinným objevem", o němž už minulý týden bez dalších podrobností informoval vědecký šéf kosmické mise John Grotzinger. [celá zpráva]

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) chce veřejnosti své nové poznatky oficiálně prezentovat až začátkem prosince.

Molekuly se ve vesmíru už našly

Ačkoli Grotzingerův výrok vyvolal obrovský zájem médií, která ihned začala o podstatě objevu spekulovat, další členové vědeckého týmu nadšení novinářů krotili. Také Elachi v Římě řekl, že očekávání vzhledem k čerstvému nálezu na Marsu jsou "přehnaná".

Kdyby vědci nález organických molekul potvrdili, jednalo by se o významný, ale nikoli převratný objev. Takové molekuly už dříve ve vesmíru odhalili astrobiologové pomocí teleskopů. Nález organických molekul nijak přímo nesouvisí s existencí života a nedokazuje jej. Molekuly jsou ale předpokladem pro jeho vznik, protože například složitější aminokyseliny jsou základem všech živých organismů.

Vozítko Curiosity, vyrobené v USA nákladem 2,5 miliardy dolarů, přistálo na povrchu rudé planety počátkem letošního srpna. Za poslední měsíce už mimo jiné analyzovalo například vzorky hornin a našlo důkaz, že na Marsu byla v dávné minulosti tekoucí voda.

Reklama

Výběr článků

Načítám