Hlavní obsah

Definitivní konec. Obří radioteleskop v Portoriku se zhroutil

San Juan

Již dříve poškozený obří radioteleskop u portorického města Arecibo se v úterý rozpadl a zřítil. Zařízení přitom přes půl století hrálo zásadní roli na poli vesmírného výzkumu. Plošina s anténami o váze 900 tun spadla z asi 120metrové výšky na hlavní odrazovou plochu ve tvaru talíře, známého například z bondovky Zlaté oko či ze sci-fi snímku Kontakt.

Foto: ©2020 Maxar Technologies, AP

Satelitní snímek poškozené observatoře Arecibo - fotografie s trhlinou v disku je z poloviny listopadu, tedy ještě před definitivním zhroucením radioteleskopu.

Článek

Americká Národní vědecká nadace (NSF), která observatoř spoluprovozuje, se už během listopadu rozhodla po vyhodnocení situace vyřadit celý kolos z provozu.

Takto observatoř vypadá po rozpadu radioteleskopu.

V srpnu se totiž přetrhlo pomocné ukotvovací lano, spadlo na disk o průměru 305 metrů a vytvořilo v něm 30 metrů dlouhou trhlinu. Poškodila se i plošina visící nad talířem. Začátkem listopadu se pak přetrhlo jedno z hlavních lan, která poutala plošinu k jednomu ze tří podpůrných sloupů.

Obřímu radioteleskopu v Portoriku hrozí zřícení. Bude vyřazen z provozu

Věda a školy

Nenávratné zkáze radioteleskopu a zavření observatoře se sice snažili zabránit inženýři, kteří se pokoušeli plošinu stabilizovat. To se však uspokojivým způsobem nepodařilo. Přezkoumání technických parametrů zjistilo, že poškození observatoře Arecibo nelze stabilizovat bez rizika pro stavební dělníky a zaměstnance, uvedla americká nezávislá vládní agentura NSF na webu.

Radioteleskop přežil řádění hurikánů i zemětřesení

Několik zapojených strojírenských firem vyhodnotilo, že konstrukci hrozí katastrofa a její lana již nemusí být schopna nést zátěž, na kterou byla navržena. I v případě budoucích oprav inženýři zjistili, že by disk s nosnými věžemi okolo mohl mít i nadále potíže se stabilitou. A nyní se tedy ukázalo, že veškeré obavy byly více než oprávněné.

Radioteleskop přitom za 57 let své existence vydržel řádění hurikánů, působení tropické vlhkosti i řadu zemětřesení, připomíná agentura AP.

Nepohyblivý aparát byl vybudován v letech 1959 až 1963 ve velké terénní proláklině. Jeho výstavbu financovalo americké ministerstvo obrany v rámci snah o rozvoj ochrany proti balistickým střelám. Využíval se například ke zkoumání změn v atmosféře, sledování dráhy asteroidů blížících se k Zemi a k serióznímu hledání informací o možné existenci mimozemských civilizací.

Na Zemi dorazil záhadný signál. Pochází od hvězdy Ross 128

Věda a školy

Američtí astronomové Russel Hulse a Joseph Taylor s pomocí tohoto radioteleskopu v roce 1974 objevili nový typ pulsaru (rotující neutronové hvězdy, která vyzařuje elektromagnetické záření - pozn. red.), za což v roce 1993 obdrželi Nobelovu cenu za fyziku.

Šok pro odbornou komunitu

V srpnu, kdy byl teleskop poškozen, jej využívalo asi 250 vědců. Jeho zkáza mnoho odborníků šokovala a badatelé z celého světa vyzývali americké představitele, aby se proti rozhodnutí NSF postavili.

Keplerův vesmírný dalekohled dosloužil. Došlo mu palivo

Věda a školy

„Je to velká ztráta. Byla to kapitola mého života,” uvedla kupříkladu Carmen Pantojaová, astronomka působící na Portorické univerzitě. Radioteleskop využila k výzkumu během své doktorandské práce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám