Hlavní obsah

Záhadné rádiové vlny z vesmíru se pravidelně opakují

Novinky,

Astronomům se podařilo znovu detekovat tajemné rádiové signály přicházející z hlubin vesmíru, které navíc mají pravidelně se opakující vzorec. Konkrétně výzkumníci pátrající po tzv. rychlých rádiových záblescích (fast radio burst, FRB) určili, jak se jeden identifikovaný výboj s označením 121102 cyklicky opakuje, napsal list The Independent.

Foto: Profimedia.cz

Radioteleskop Lovell ve Velké Británii, který pomohl přesně odhalit periodicitu rychlých radiových záblesků 121102.

Článek

Rychlými rádiovými záblesky se v radioastronomii míní rádiové vlny ve vesmíru. Jednotlivé FRB se vysílají buď jednou a neopakují se, nebo jsou (méně často) opakované. Ty ze vzdálených galaxií obvykle trvají jen několik milisekund, ale jsou schopny vydávat více energie než 500 milionů Sluncí.

Již několik samostatných rychlých rádiových výbojů z posledních let se nepřímo vysledovalo zpět k jejich zdrojům v jiných galaxiích, byť ještě není jasné, co přesně je vyvolalo.

Celkem 157denní cyklus

Samotné signály FRB 121102 k nám přilétají z prostoru v souhvězdí Vozky, a to podle serveru Phys.org z místa vzdáleného neuvěřitelné tři miliardy světelných let v jiné galaxii.

Výbuchy přicházejí v přibližně 90denním okně, po kterém následuje tiché období 67 dnů. To vše se poté opakuje a zanechává tak podle expertů pozoruhodné 157denní období. Vědci to sledovali po dobu několika let, aby si to ověřili.

Takový dlouhý cyklus by mohl naznačovat, že výbuchy jsou spojeny s vířivým, orbitálním pohybem nějaké hmotné hvězdy, neutronové hvězdy či černé díry.

„Je to vzrušující výsledek, protože se jedná teprve o druhý systém, u kterého věříme, že má takovouto modulaci v aktivitě výbojů," raduje se vedoucí nové studie Kaustubh Rajwade z britské Manchesterské univerzity.

„Detekce periodicity poskytuje důležité vodítko při hledání původu výbuchů. Cykly aktivity by mohly argumentovat proti pohybující se neutronové hvězdě,“ dodal podle deníku The Independent.

Vědci doufají, že tento vzorec využijí k budoucímu lepšímu pochopení těchto signálů. Dosud jsme totiž nedokázali odhalit způsob, jak by se výbuchy mohly tvořit, přesný zdroj tedy neznáme. Jediná jistota je, že velmi krátké, ale velmi silné vlny musejí vycházet z nějaké neznámé, dosti extrémní části minulosti kosmu.

FRB se dříve považovalo pouze za jednorázovou událost

Rychlé rádiové výbuchy byly poprvé objeveny v roce 2007 a původně byly považovány za výsledek jednorázové události. Astronomové pak ale roku 2016 zjistili, že konkrétně tyto FRB 121102 se ve skutečnosti opakují. Novinky taktéž o těchto záblescích dříve psaly - spekulovalo se dokonce, zda toto nečekaně se opakující kosmické záření náhodou nemá umělý původ.

Z dalekého vesmíru přišlo patnáct opakovaných signálů. Mohou mít umělý původ

Věda a školy

V zatím posledním výzkumu, jehož výsledky se nyní zveřejnily, vědci studovali zdroj FRB pomocí dalekohledů na britské observatoři Jodrell Bank, zejména s využitím rádioteleskopu Lovell, což umožňovalo ustavičné sledování po dlouhou dobu, které právě odhalilo onen pravidelný dlouhý interval opakování.

Z hlubin vesmíru přiletěl záhadný opakující se signál. Astronomové určili jeho původ

Věda a školy

FRB 121102 je druhým známým zdrojem FRB, který se takto opakuje. První z nich, označený poněkud komplikovaně jako 180916.J0158 65, tak činil ale podle portálu Space.com v rámci kratšího, 16denního cyklu. Navíc byl od nás vzdálen „jen“ 500 milionů světelných let, přitom ostatní zaznamenané FRB - včetně toho, o kterém pojednává aktuální článek - přišly z výrazně větší vzdálenosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám