Hlavní obsah

Největší český dalekohled prošel modernizací, je ještě výkonnější

– Ondřejov (u Prahy)

Největší český teleskop s dvoumetrovým zrcadlem, Perkův dalekohled v Ondřejově u Prahy, má za sebou rozsáhlou modernizaci. Díky investici za tři miliony korun je zařízení umístěné v astronomické observatoři nyní výkonnější a umožňuje i pozorování málo jasných objektů. Získalo navíc zobrazovací kameru, kterou lze pořizovat přímé snímky vesmírných objektů.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Největší český dalekohled byl uveden do provozu v roce 1967.

Článek

Na páteční tiskové konferenci pořádané v kopuli Perkova dalekohledu modernizaci zařízení představil Miroslav Šlechta z Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Největší český dalekohled byl uveden do provozu v roce 1967 a během více než půl století prodělal několik úprav, které se týkaly převážně systémů řízení a ovládací elektroniky.

Šlechta poukázal na to, že po optické stránce byl dalekohled dosud v téměř původním stavu. Každé zrcadlo přitom časem „slepne“ a systém ztrácí účinnost.

Ondřejovská hvězdárna potvrdila prvního hnědého trpaslíka z americké mise TESS

Věda a školy

Při poslední modernizaci byla proto vyjmuta zrcadla z optické cesty ke spektrografům a nahrazena nejmodernější oktogonální vláknovou optikou. Tato změna má za následek, že počet fotonů dopadajících do spektrografů je několikanásobně větší než v původní konfiguraci.

„Chtěli jsme minimalizovat optické ztráty, zvýšit účinnost a zjednodušit optický systém,“ uvedl Šlechta.

Největší přínos podle něj spočívá v tom, že se rozšířily pozorovací možnosti dalekohledu, protože je nyní možné pořizovat přímé fotografie části oblohy. „Je to asi šestina až pětina rozměru Měsíce v úplňku, co jsme schopni zobrazit na jeden snímek,“ poznamenal Šlechta.

Účastnil se i 101letý Luboš Perek

Prezentace obnoveného dalekohledu se zúčastnil i významný český astronom Luboš Perek, který se před lety zasloužil o jeho vybudování a po němž je zařízení pojmenováno.

„Je to pořád hezké a myslím, že je hezčí než ostatní dalekohledy,“ řekl již téměř 101letý doyen české astronomické obce, mimo jiné emeritní vedoucí Úřadu OSN pro vesmírné záležitosti a bývalý ředitel Astronomického ústavu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Významný český astronom Luboš Perek 26. června v astronomické observatoři v Ondřejově u Prahy na tiskové konferenci k představení modernizace Perkova dalekohledu.

Perkův dalekohled má průměr objektivu dva metry. Tubus s objektivem, protizávažím a dalšími částmi váží 83 tun. Dalekohled je umístěn v kopuli, jejíž průměr činí 21 metrů. Otočná kopule váží 195 tun a disponuje otevíratelnou, pět metrů širokou štěrbinou určenou k výhledu na oblohu.

V době vzniku patřil ondřejovský teleskop do první desítky největších dalekohledů na světě, dnes je umístěn ve druhé stovce.

Význam podobných přístrojů spočívá především v možnosti dlouhodobého sledování zkoumaných objektů – velké světové dalekohledy se vzhledem k velkému vytížení pro systematické výzkumy nepoužívají.

Astronomická legenda Luboš Perek oslaví stovku

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám