Hlavní obsah

Další snímky ČR z vesmíru. Po Praze vyfotil americký astronaut i Plzeň a Znojmo

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nynější velitel Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), americký astronaut Andrew Feustel, poslal v rámci spolupráce se vzdělávacím programem Do kosmu s Krtkem 2018 další dvě fotografie měst v Česku. Po fotce Prahy z května a Brna s jeho automotodromem ze srpna tak můžeme vidět jeho snímky Plzně a Znojma.

Foto: Andrew Feustel/NASA, Do kosmu s Krtkem 2018

Plzeň z paluby ISS

Článek

K Plzni a ke Znojmu má astronaut Feustel osobní vztah. Žijí zde totiž blízcí příbuzní jeho manželky Indiry, která má české kořeny.

Fotky z výšky 400 km

Fotografie vznikly na palubě ISS, která se pohybuje od západu k východu na takzvané nízké oběžné dráze nad Zemí, a to ve výšce přibližně 400 kilometrů nad zemským povrchem. Orbitální stanice velká zhruba jako fotbalové hřiště se pohybuje rychlostí 7,8 km za sekundu, Zemi tak obletí přibližně za 1,5 hodiny.

Foto: Andrew Feustel/NASA, Do kosmu s Krtkem 2018

Znojmo z paluby vesmírné stanice

Obrázek Plzně Feustelem vytvořil v neděli‎ ‎12‎. ‎srpna‎ ‎v 16:47 hodin našeho času (SELČ), fotografii Znojma v pátek‎ ‎17‎. srpna‎ v 15:41. Po obdržení snímků a dalších údajů o tom pak na počátku září Novinky informovali Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR a Milan Halousek z České kosmické kanceláře, kteří mají program Do kosmu s Krtkem na starosti.

Oba zmínění nejnovější záběry byly pořízeny fotoaparátem Nikon D5. Těchto digitálních zrcadlovek s nejrůznějším vybavením mají astronauté na ISS od konce loňského roku k dispozici desítku kusů.

Hlavní město Feustel vyfotil z ISS květnu, snímek byl následně zveřejněn na počátku června. [celá zpráva]

Foto: velitel ISS Andrew Feustel, NASA

Nejnovější fotografie Prahy z Mezinárodní vesmírné stanice, jak jí v květnu 2018 vyfotografoval americký astronaut Andrew Feustel.

Během léta pak z oběžné dráhy pořídil záběry i na město Brno.

Foto: Andrew Feustel/NASA, Do kosmu s Krtkem 2018

Brno z oběžné dráhy, srpen 2018

Rovněž tehdy u příležitosti v té době probíhající Velké ceny MotoGP zachytil brněnský automotodrom.

Foto: Andrew Feustel/NASA, Do kosmu s Krtkem 2018

Brněnský automtoodrom MotoGP

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám