Hlavní obsah

Čtením knih poslaly děti na charitu téměř 40 miliónů

– Praha

Projekt Čtení pomáhá slaví páté narozeniny. Děti čtením knih poslaly více než 400 charitám téměř 40 miliónů korun. Zlepšily se také v testech ověřujících, jak si přečtené knihy pamatují a jak dokážou texty interpretovat. Za pořadatele o tom informovala Tereza Skácalová.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Děti po přečtení knihy a správném zodpovězení testových otázek získávají padesátikorunový kredit. Mohou si pak z nabídky charitativních projektů vybrat, na který přispějí. Jde o tuzemské i zahraniční dobročinné aktivity pro děti, dospělé i zvířata v nouzi.

Zlepšit porozumění textu

Zakladatelem a donátorem tohoto charitativního projektu je bývalý šéf ČEZ Martin Roman. Před pěti lety tak reagoval na špatné výsledky českých žáků v mezinárodním testu čtenářské gramotnosti PISA.

„Cílem tohoto projektu proto bylo děti k četbě motivovat a zlepšit hlavně jejich porozumění psanému textu,” uvedl v tiskové zprávě.

Úspěšnost účastníků projektu v testech se zlepšila z 18,4 procenta v roce 2011 na současných 22,2 procenta. Podle Romana testové otázky, na jejichž základě získávají děti kredity pro charitu, nejsou snadné.

„Na otázky se nemohou jen tak připravit nebo naučit, knihu si musí vždy přečíst,” řekl.

Nejpilnější čtenářka zvládá pět knih měsíčně

Aktuálně je registrovaných asi 211 tisíc žáků, kteří přečetli takřka 800 tisíc knih. Nejpopulárnější je sága o Harrym Potterovi, která charitám přinesla více než devět miliónů korun.

Z českých knih nejvíce vydělalo Povídání o pejskovi a kočičce, téměř dva milióny korun. Nejpilnější čtenářka přečetla za pět let 290 knih, tedy pět knih měsíčně.

Na seznamu knih zařazených do projektu je několik stovek titulů, které přímo pro tento projekt vybrala odborná porota. Jsou rozděleny na knihy pro děti z prvního a druhého stupně základních škol a středoškoláky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám