Hlavní obsah

Číňané upustili na Zemi obří kus vesmírného smetí

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína upustila na zemský povrch jeden z největších kusů kosmického odpadu, jaký kdy na povrch planety spadl. Obrovský úlomek rakety dopadl v pondělí 11. května v 17:33 SELČ do Atlantského oceánu. Informovala o tom vojenská jednotka amerického letectva 18th Space Control Squadron.

Čína pustila na Zemi volným pádem jeden z největších úlomků kosmického smetíVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Objekt, který je jádrem čínské rakety Dlouhý pochod 5B, letěl volným pádem a nakonec zmizel ve vodách u pobřeží Mauretánie. Podle serveru SpaceFlight Now bylo jádro rakety 30 metrů dlouhé a pět metrů široké.

Čínská raketa měla vynést na oběžnou dráhu bezpilotní prototyp vesmírné lodi, což se také 5. května stalo.

Čína úspěšně otestovala novou raketu Dlouhý pochod, poslala na orbitu loď s modulem

Věda a školy

O necelý týden později ale došlo právě k nekontrolovanému pádu hlavní části nosiče.

Zničilo by to maximálně dům

Zhruba 18 tun vážící jádro je podle agentury Reuters jedním z největších objektů, které se kdy nekontrolovaně zřítily na Zem.

Podle astrofyzika Jonathana McDowella z amerického ústavu Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics se ale raketa, než nakonec dopadla u pobřeží západní Afriky, rozpadla. Bylo to někde mezi Los Angeles a New Yorkem.

Jak vědec dále uvedl, objekt nicméně zpomalil natolik, že v okamžiku dopadu by nanejvýš zničil dům. Raketa mohla při pádu samozřejmě „poztrácet” i další menší úlomky.

Velké satelity se o sebe neroztříštily. Nad USA prosvištěly těsně kolem sebe

Věda a školy

Větší objekty, které kdy nekontrolovaně zasáhly naší planetu, byly podle stanice CNN pouze americká vesmírná laboratoř Skylab v roce 1979, stupeň její rakety v roce 1975, ruská stanice Saljut 7 v roce 1991 a roku 2003 raketoplán Columbia.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám