Hlavní obsah

Čeští žáci uspěli na geografických soutěžích

Praha

Čeští středoškolští studenti během letních prázdnin uspěli na dvou mezinárodních geografických olympiádách v Kanadě a Thajsku. V Asii získala v týmových soutěžích družstva s českými zástupci dvě zlaté a dvě bronzové medaile, v individuálních disciplínách vybojovali Češi tři bronzová umístění. Z kanadského Québeku přivezl bronz z individuální soutěže jeden student.

Foto: Filip Hulec

Český tým po soutěži v Thajsku

Článek

Na Mezinárodní zeměpisné olympiádě iGeo v Kanadě, která se konala od 31. července do 6. srpna, uspěl v individuální části Daniel Vašek z gymnázia ve Žďáru nad Sázavou.

Od 8. do 17. srpna se v Thajsku uskutečnila Mezinárodní olympiáda věd o Zemi IESO, na které v individuálních soutěžích bronzové medaile vybojovali Václav Loučka z pražského Gymnázia Nad Alejí, Jakub Vácha ze soběslavského gymnázia a Petr Vaněk z Gymnázia České Budějovice.

I práce v terénu

Individuální část olympiády má několik částí, mezi které patří písemné a multimediální texty i terénní práce. Medaile nezískávají pouze tři nejlepší jednotlivci. Například v Québeku zlato obdrželi studenti od prvního do 16. místa, dalších 28 soutěžících obdrželo stříbrné a od 45. do 87. místa bronzové medaile. Celkem se zúčastnilo 165 studentů. V Kanadě se sestavuje i žebříček podle států, ČR skončila na 27. místě z celkového počtu 43 reprezentací.

V Thajsku se studenti zapojili i do dvou týmových soutěží v mezinárodních čtyřčlenných družstvech. V části International Team Field Investigation získaly české týmy zlato a bronz.

„Studenti vytvářeli projekt, takový vědecký výzkum na určité široké téma. Museli sbírat podklady, jeli do terénu, zároveň měli obrovské množství materiálů, z nichž museli vybrat vhodná data. Výsledky pak prezentovali před mezinárodní porotou," popsal průběh organizační garant české Zeměpisné olympiády Jakub Jelen.

Také v druhé soutěži Earth System Project (ESP), v níž se výsledný produkt v podobě plakátu zakládal více na teoretických znalostech z literatury, vybojovaly české týmy zlato a bronz. Tématem soutěže bylo sesedání či klesání zemské kůry.

Od roku 2002 získalo Česko na mezinárodních geografických soutěžích 26 bronzových, 13 stříbrných a deset zlatých medailí. Příští rok se bude iGeo konat v Hongkongu, IESO v Jižní Koreji.

Českým žákům se na světových olympiádách obvykle skutečně daří, největší úspěch letos zaznamenali na chemické. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám