Hlavní obsah

Středoškoláci z Česka uspěli i na fyzikální olympiádě

Novinky,

K podařeným výkonům českých středoškoláků, zejména na nedávno skončené chemické olympiádě, se přidává další úspěch, byť tentokrát neověnčený zlatem. Od 21. do 29. července proběhl v portugalském Lisabonu 49. ročník Mezinárodní fyzikální olympiády (MFO), vrcholové soutěže pro žáky středních škol ve fyzice. Tým z ČR vybojoval jednu stříbrnou a dvě bronzové medaile a v konkurenci 87 zemí skončil na 31. místě. Mezi státy EU obsadil pátou příčku.

Foto: UHK

Fotografie českého týmu v doprovodu Filipa Studničky z Přírodovědecké fakulty Univerzity Hradec Králové a prorektora univerzity Jana Kříže (vpravo)

Článek

Mladí fyzici se museli vypořádat s náročnými teoretickými i experimentálními úlohami, jejichž zadání měla až 25 stran.

„Za zmínku stojí výborný výsledek českého družstva v teoretické části soutěže, zejména plný počet bodů Jindřicha Jelínka z první teoretické úlohy, který tak přidal další stříbrnou k loňské medaili z MFO a umístil se v hodnocení jednotlivců na 81. místě z 396 studentů z celého světa,“ uvedl Jan Kříž z Přírodovědecké fakulty Univerzity Hradec Králové (UHK), který každoročně celou delegaci na MFO vede a podílí se na přípravě žáků.

Na školách chybějí experimenty

Co je naopak pro tuzemské středoškoláky obtížnější? „Náročné jsou pro ně experimentální úlohy, což je způsobeno tím, že se bohužel v dnešní době na mnoha školách k experimentu za celé studium vůbec nedostanou. Všech pět českých soutěžících ale bez diskuse prokázalo znalosti a experimentální dovednosti na mnohem vyšší úrovni, než by odpovídalo současným středoškolským požadavkům,“ poznamenal Kříž.

Experimentální úlohy byly těžké hlavně na zručnost a vhodné časové rozvržení jednotlivých kroků, dále vyžadovaly skutečně rozsáhlé statistické a grafické zpracování. Žáci se museli popasovat s měřením mnoha dat, jednotlivé kroky experimentu trvaly často i desítky minut. Teoretické úlohy měly náměty z nejmodernější fyziky a vyžadovaly pokročilé znalosti a vytváření fyzikálních modelů.

Nejlepšího výsledku v hodnocení jednotlivců dosáhl Jindřich Jelínek (stříbrná medaile, 81. místo v absolutním pořadí), dále se umístili například Šimon Karch (bronzová medaile, 143. místo), Jakub Suchánek (bronzová medaile, 201. místo), Martin Orság (čestné uznání, 218. místo) a Václav Kubíček (čestné uznání, 255.–256. místo).

Reprezentační tým vzešel z dubnového výběrového soustředění 11 vítězů celostátního kola 59. ročníku Fyzikální olympiády kategorie A na katedře fyziky přírodovědecké fakulty hradecké školy.

„Česká republika má a vždy měla nadané studenty. Současné podmínky ve školství pro ně možná nejsou vždy optimální, ale právě díky předmětovým olympiádám se nám daří je podporovat a se speciální přípravou se stávají silnou konkurencí ostatním státům,“ uzavřel Kříž.

Příští MFO proběhne v červenci 2019 v Izraeli.

Není bez zajímavosti, že na ČVUT v Praze se začne konat úplně nová soutěž - ke známým matematickým, lingvistickým, zeměpisným či chemickým středoškolským kláním tak přibude i olympiáda energetická. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám