Hlavní obsah

Na olympiádě z biologie posbírali čeští žáci stříbrné medaile

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výprava z Česka dosáhla velkého úspěchu na 29. ročníku Mezinárodní biologické olympiády (IBO), který se konal ve druhé polovině července v íránském Teheránu. Všichni čeští středoškoláci získali stříbrné medaile.

Foto: Přírodovědecká fakulta UK

Čeští studenti na terase nad Teheránem. Zleva V. Brož, J. Vlasák, L. Fiedler a J. Janoušek.

Článek

Stabilním ziskem medailí pro všechny členy týmu se ČR řadí mezi nejlepší evropské země, jak informovali organizátoři českého kola z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy (UK) v Praze.

Loňský úspěch se zlatou medailí unikl jen těsně, nejlepšímu českému soutěžícímu chybělo ke zlatu jen pět příček. Loni byla „pozlacena” Kateřina Kubíková z Gymnázia Botičská na Praze 2. [celá zpráva]

Výsledky českých soutěžících v celkovém pořadí:
32. Vojtěch Brož, Gymnázium Budějovická, Praha 4
47. Jiří Janoušek, Gymnázium Budějovická, Praha 4
59. Lukáš Fiedler, Gymnázium Jírovcova, České Budějovice
60. Jonáš Vlasák, Gymnázium Benešov

Celkem se letošní IBO zúčastnilo 261 soutěžících z 68 zemí - zlaté medaile si odváží 10 procent nejlepších, stříbrné dalších 20 % a bronzové 30.

Vítězkou celého klání se stala reprezentantka z Vietnamu. Nejúspěšnější výpravy přijely z Číny a Tchaj-wanu, obě získaly zlaté medaile pro všechny čtyři soutěžící. Z evropských zemí letos měly zlaté žně Rusko a Velká Británie, jejich týmy si odvážely po třech zlatých a jednom stříbru.

Foto: Přírodovědecká fakulta UK

Český tým po závěrečné ceremonii se stříbrnými medailemi. Zleva stojící: L. Libusová, J. Vlasák, V. Brož, L. Fiedler, A. Reiter. Spodní řada: J. Janoušek a J. Černý.

Izolovat bílkoviny, pitvat pijavku

Praktické soutěžní úlohy byly letos čtyři. Testovaly dovednosti a znalosti mnoha různých aspektů biologie. Soutěžící museli izolovat bílkoviny z bakterií, měřit jejich koncentraci a testovat, zda se získané bílkoviny vážou na DNA.

V další úloze dělili rostlinná barviva pomocí tenkovrstevné chromatografie a zároveň museli zhotovit řadu mikroskopických preparátů nejrůznějších rostlinných orgánů.

„Nesměli se zaleknout ani velmi detailní pitvy pijavky lékařské, určování roztočů a analýzy variance výsledků lékařského fyziologického pokusu,“ uvedla Přírodovědecká fakulta UK ve své zprávě.

V poslední úloze se soutěžící věnovali potravnímu chování muších larev a vzniku rozmanitých životních forem bakterií. V teoretické části čekaly na studenty dva obtížné tříhodinové testy. Řešené otázky vyžadovaly nejen nejmodernější znalosti na úrovni vysokoškolských studentů biologie, ale především analytické myšlení a schopnost orientace v grafech či schématech.

Česká republika si letos navíc upevnila renomé zakladatelské země IBO, která stále hraje v soutěži důležitou roli. Vedoucí české výpravy Lenka Libusová ze zmíněné pražské fakulty byla nejvyšším počtem odevzdaných hlasů zvolena do šestičlenného řídícího výboru této olympiády a příští čtyři roky se bude podílet na dalším směřování této prestižní mezinárodní soutěže.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám