Hlavní obsah

Čeští vědci se snaží vyvracet mýty o parazitech

Novinky,

Parazitologové z pražské Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy (PřF UK) a několika dalších institucí představili novou publikaci s názvem O parazitech a lidech. Jejím cílem je zejména osvětově působit na veřejnost. Kniha má „zbourat“ řadu mýtů o parazitech a otevřít pro laiky z biologického hlediska jejich zajímavý svět.

Foto: Jana Bulantová, Přírodovědecká fakulta UK

Hlava kloše jeleního, dvoukřídlého hmyzího parazita

Článek

„Parazité jsou tvorové fascinující – na jedné straně svou schopností ubližovat, na druhé straně svou všestranností a vynalézavostí, která nám dokáže prozradit mnoho o povaze živého světa,“ uvedli vědci.

Foto: Jana Bulantová, Přírodovědecká fakulta UK

Všenka Felicola subrostratus parazituje v srsti koček.

Snahou autorů knihy kolem Jana Votýpky z katedry parazitologie PřF UK bylo představit – pokud možno populární a čtivou formou – různé cizopasníky i parazitický způsob života, a to z lékařského, veterinárního, biologického, fenomenologického, historického i uměleckého úhlu pohledu.

Pozor na nepřesné informace

„Popularizace s sebou vždy nese i nezbytnou míru zjednodušení, a proto v případě hlubšího zájmu naleznou zájemci podrobnější a zároveň odbornější informace v řadě doporučených literárních zdrojů, českých i cizojazyčných. Při vyhledávání dalších informací bychom však chtěli varovat před nebezpečím, které s sebou nese hledání informačních zdrojů na internetu,“ upozornil vedoucí oddělení vnějších vztahů fakulty Michal Andrle.

Foto: Jana Bulantová, Přírodovědecká fakulta UK

Štěnice

Co se týká internetu, naprostá většina těchto informací, a v některých případech dezinformací, nepodléhá žádnému dohledu ve smyslu kontroly správnosti uvedených skutečností. Různé dezinformace je podle odborníků rovněž možné šířit i tištěnou formou. Právě vyšlá kniha tak zároveň chce bojovat s dezinformačním nebezpečím, kterému jsou lidé často vystavováni.

„Skutečně nebezpečné parazity rozhodně nesmíme podceňovat. Bylo by však chybné bát se všech cizopasníků, dokonce i těch, kteří by mohli být našemu zdraví prospěšní. Jako vždy platí, že nejdůležitější je náležitá informovanost,“ zakončil Votýpka.

Foto: Jana Bulantová, Přírodovědecká fakulta UK

Hlava ováda

Někteří parazité jsou lidstvu známí od pradávna. Kupříkladu škrkavku dětskou s největší pravděpodobností popsal již slavný antický lékař Hippokrates. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Parazité mohou domácího mazlíčka i zabít

Jak se venku trochu oteplí, nastává každoroční urputný souboj majitelů psů a koček s blechami, klíšťaty, tasemnicemi a dalšími parazity, kteří rádi na jejich...

Výběr článků

Načítám