Hlavní obsah

Čeští technici vyvinuli kameru, která umí z pohybu očí určit nemoc

Novinky,

Výzkumníci z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze vyvinuli zařízení, které může diagnostikovat vážné psychické a vývojové poruchy i onemocnění. Zároveň může sloužit jako účinný komunikační prostředek pro postižené. Kamera je schopná sledovat i ty nejmenší pohyby očí. Zařízení mohou dokonce využívat i pedagogicko-psychologické poradny, může diagnostikovat podezření například na dyslexii.

Na ČVUT vyvinuli kameru, která umí z pohybu očí detekovat nemocVideo: Novinky

 
Článek

Nástroj na diagnostiku prostřednictvím sledování očních pohybů má podle prvních výsledků velký potenciál v mnoha oblastech od medicíny až po vědecko-výzkumné a průmyslové obory.

Foto: ČVUT

Kamera sleduje i ty nejmenší pohyby očí.

„Ze všech našich smyslů je zrak největším zdrojem informací. Z očí a příslušných očních pohybů sledujících předmět zájmu pochází až sedmdesát procent všech podnětů. A až padesát pět procent mozkové kůry se podílí na řízení očních pohybů,“ vysvětlil Martin Dobiáš z Fakulty elektrotechnické ČVUT.

Využití v psychiatrii

V projektu se vědci zaměřili na oblast sexuálních deviantů, různých forem schizofrenie a vývojové dyslexie.

„Na základě našeho speciálního softwaru a příslušného hardwarového zařízení již měli lékaři z pražské Psychiatrické nemocnice Bohnice možnost úspěšně provést u zkoumaných osob výzkum pohybů očí v reakci na předkládané vizuální stimuly,“ dodal Dobiáš.

Foto: ČVUT

Podařilo se navíc uskutečnit i pilotní studie v dalších možných oblastech. K nim patří využitelnost technologie u osob závislých na alkoholu, patologických hráčích, rovněž může zkoumat vliv tlumivých látek na chování jedinců.

Ověřování a rozvíjení metod

Dobiáš doplnil, že díky velkému množství dat z různých oblastí, které při řešení projektu nasbírali, bude možné v několika následujících letech ověřovat řadu hypotéz, zpřesňovat a dále rozvíjet diagnostické metody, které mohou pomoci s léčbou závažných psychických onemocnění.

Kamera vznikla v rámci projektu Sledování očních pohybů pro diagnostiku v neurovědách a výzkum finančně podpořila Technologická agentura České republiky (TA ČR).

„Jde o mimořádně přínosný projekt, díky jehož výsledkům můžeme pomoci mnoha lidem. V tuto chvíli jsou již výzkumné etapy dokončené a výsledky čekají na uvedení do praxe,“ uvedl předseda TA ČR Petr Očko s tím, že agentura se na projektu podílela částkou více než 12,7 miliónu korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám