Hlavní obsah

Student ČVUT vynálezem bezbateriového glukometru zaujal svět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dvaadvacetiletý Marek Novák se prosadil jako jeden z pěti studentů z celého světa na mezinárodní vesmírné konferenci v mexické Guadalajaře. Student Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze se snaží spojit poznatky z kosmonautiky s výrobou přístrojů pro medicínu. Ve své startupové firmě vyvinul prototyp bezbateriového glukometru, funguje na principu bezdrátového přenosu energie z mobilního telefonu a diabetikům má usnadnit měření hladiny glykémie.

Foto: Marek Novák, ČTK

Prototyp bezbateriového glukometru (na snímku z 21. dubna)

Článek

Na konferenci se student, který se v budoucnu chce věnovat vesmírné medicíně, dostal díky grantovému programu Emerging Space Leaders (ESL) Mezinárodní astronautické federace (IAF). Vybrala jej s dalšími 13 mladými lidmi z celého světa.

Konference se v září v Guadalajaře pořádaly dvě - 15. Space Generation Congress (Kongres pro mladé experty v kosmonautice) a 67. Mezinárodní astronautický kongres (IAC). Uspěl zde i jiný student ČVUT, Jan Lukačevič s měřením atmosférického tlaku. [celá zpráva]

Myslím, že jsem člověk na pomezí průmyslu a vědy.
student ČVUT Marek Novák

Zaujmout komisi

„Podmínkou nebyla jen profesní znalost. Měli jsme například za úkol udělat patnáctisekundové video, v němž jsme museli zaujmout," podotkl Novák. Na ČVUT studuje obor radiová a optická technika.

Před několikačlennou mezinárodní komisí si musel dávat pozor na každé nadbytečné slovo a zároveň v prezentačním videu zachovat co nejvíce informací. Po prvním kole porota vyřadila většinu zájemců, semifinalisté pak vytvořili další tříminutové video a na jeho základě komise vybrala nakonec pět nejlepších.

Foto: Marek Novák, ČTK

Najít pro aplikace pozemské využití

Novák měl tak příležitost představit před světovými odborníky svůj nový výzkum, v němž se zabývá bezdrátovým přenosem energie pomocí mikrovln. Tato technologie tvoří základ pro solární elektrárny, které jsou umístěny ve vesmíru. Díky tomu mohou efektivněji fungovat a energie se na Zem posílá formou mikrovln.

Pro tuto metodu přenosu energie proto vyvinul novou aplikaci, kterou lze využít v medicíně. „Myslím, že jsem člověk na pomezí průmyslu a vědy, pořád na té hraně balancuji a snažím se najít pro aplikace nějaké pozemské využití,” tvrdí o sobě.

Technologie umožní bezdrátově napájet různé prostředky, například glukometry. Jde tak o praktický přenos znalostí z kosmického výzkumu do běžné praxe.

Několik patentových přihlášek

Student také nedávno s dalšími čtyřmi společníky založil firmu X.GLU a jejím prvním výsledkem byl bezbateriový glukometr. [celá zpráva]

„Celkově se ale zaměřujeme na vybírání nejmodernějších technologií a snažíme se pro ně hledat různé aplikace. Máme několik patentových přihlášek, které se týkají jak diabetologie, tak implantabilní techniky,” dodal.

Nováka odmalička zajímal vesmír a na základní škole se účastnil astronomických soutěží. V roce 2010 byl finalistou známé Expedice Mars - mezinárodní soutěže pro studenty od 13 do 18 let, kterou spoluorganizuje Česká kosmická kancelář. Nezisková organizace vyhledává v Česku už 13 let mladé talenty se zájmem o kosmonautiku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám