Hlavní obsah

Čeští studenti nesouhlasí se zákazem Sorosovy univerzity v Budapešti, chystají shromáždění

Novinky,

V úterý 4. dubna schválil maďarský parlament zákon znemožňující další působení budapešťské Středoevropské univerzity (CEU) na maďarském území. Zakladatel George Soros je totiž trnem v oku premiéra Viktora Orbána. Čeští vysokoškoláci s tím nesouhlasí, a tak studenti z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze na sobotu zorganizovali shromáždění na podporu kolegů v Maďarsku.

Foto: MTI

Demonstranti před budovou Středoevropské univerzity v Budapešti

Článek

„Schválená novela (maďarského vysokoškolského zákona – pozn. red.) stanovuje nové podmínky pro působení zahraniční vysoké školy v Maďarsku, jejichž kombinace znemožní další fungování Středoevropské univerzity. Ač vláda argumentuje politickou neutralitou zákona, jsme přesvědčeni, že se jedná o útok na liberální hodnoty, které daná instituce ztělesňuje,” uvedla organizátorka sobotního shromáždění na podporu CEU Sára D. Vidímová z FF UK.

Suverenita akademické obce je podle ní jedním ze základů demokratické společnosti, studenti českých vysokých škol tak chtějí vyjádřit nesouhlas s tímto děním. V sobotu 8. dubna ve 14:00 pořádají shromáždění před Velvyslanectvím Maďarské republiky, které sídlí na adrese Pod Hradbami 17, Praha 6.

Foto: MTI

Demonstrace v Budapešti na podporu Středoevropské univerzity

„Chceme podpořit kolegy protestující v Maďarsku a zároveň upozornit na znepokojivý vývoj v Evropě. Nejedná se totiž o první mocenský zásah do akademických svobod, například šlo o drsné čistky na tureckých univerzitách či pokusy ruské vlády zavřít Evropskou univerzitu v Petrohradu,“ řekl další organizátor Jakub Kovařík.

V centru Budapešti se první demonstrace na podporu CEU a za svobodné vzdělávání konala již v neděli 2. dubna, tedy ještě před schválením zákona. Podle odhadů se protestů zúčastnilo asi deset tisíc lidí. [celá zpráva]

Lex CEU Středoevropskou univerzitu nezmiňuje

Takzvaný „Lex CEU“ sice nezmiňuje přímo Středoevropskou univerzitu, nicméně nová legislativa chce zpřísnit působení zahraničních vzdělávacích institucí v zemi. Novela vyžaduje, aby každá taková instituce, která na území Maďarska působí, fungovala na základě mezistátní dohody a operovala i v domácí zemi.

CEU by tak musela otevřít nový kampus v USA a zajistit smlouvu mezi maďarskou vládou a vládou státu New York, kde je akreditovaná. Univerzity, které tuto podmínku nesplní, nemohou od prvního ledna 2018 přijímat nové studenty. Diplomy z CEU však platí i ve Spojených státech, což se maďarské vládě rovněž nelíbí.

Útok na akademické svobody

Univerzitu založil americký miliardář a filantrop George Soros roku 1991 v Praze, v Maďarsku působí od roku 1996.

Foto: , Reuters

George Soros

„Kdyby univerzita zanikla, ztrátu pocítí i širší region střední Evropy. CEU je podle všech kritérií a hodnocení jednou z nejlepších univerzit v regionu a v Evropě. Instituci se daří vychovávat vynikající absolventy a přichází na ni vyučující z předních světových univerzit,” vysvětlil její absolvent a ředitel Ústavu filosofie a religionistiky FF UK Jakub Jirsa.

Středoevropské univerzitě už vyjádřilo podporu mnoho veřejných institucí, a to pomocí otevřeného dopisu adresovaného přímo Viktoru Orbánovi. Iniciovala jej právě FF UK.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Podle kritiků je novela součástí útoků na Sorose ze strany maďarských vládních politiků. Orbán již delší dobu Sorosovi vyčítá, že se snaží ovlivňovat maďarskou politiku. Maďarští vládní politici dokonce Sorose obviňují, že vyvolal uprchlickou vlnu, aby zničila evropské národní státy.

Není bez zajímavosti, že Orbán dříve studoval na Oxfordu za podpory stipendia ze Sorosovy nadace.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám