Hlavní obsah

Blue Origin vypraví 20. července první lidskou posádku do vesmíru

Soukromá vesmírná společnost Blue Origin, kterou založil miliardář Jeff Bezos, vyšle do vesmíru poprvé lidskou posádku, a to 20. července, v den výročí přistání prvních lidí na Měsíci (Neil Armstrong a Buzz Aldrin 20. července 1969). Všechny detaily prvního letu rakety New Shepard s astronauty ještě nejsou známé, má však jít o mezník v soutěži o zahájení nové éry soukromých komerčních cest do kosmu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Blue Origin draží místo na první suborbitální vyhlídkový let do vesmíruVideo: Reuters

 
Článek

Jak Blue Origin informovala ve středu na svém webu, jedno místo ve své letní expedici – vlastně jde o první suborbitální vyhlídkový let do vesmíru – v raketě New Shepard s modulem pro posádku právě draží.

Utržené peníze připadnou nadaci podniku, která se nazývá Club for the Future a podporuje matematiku a přírodovědné vzdělávání.

Bezosova firma otestovala raketu New Shepard. Jako vždy úspěšně

Věda a školy

Bezosova společnost v segmentu komerčních cest do vesmíru soupeří s firmami Space Exploration Technologies (SpaceX) zakladatele Tesly Elona Muska a Virgin Galactic, za níž stojí britský miliardář Richard Branson.

Po dosažení stavu beztíže se od rakety oddělí modul

Nejsou ještě zdaleka známé veškeré detaily prvního letu rakety New Shepard s lidskou posádkou, nicméně Blue Origin plánuje vypravit šest astronautů na zhruba 11minutovou cestu, při níž překročí takzvanou Kármánovu hranici ve výšce 100 kilometrů, která je obecně uznávanou hranicí mezi zemskou atmosférou a vesmírným prostorem.

Po dosažení stavu beztíže se od rakety oddělí modul s posádkou. Znovupoužitelná raketa New Shepard a modul s padákem přistanou několik kilometrů od sebe.

Jeff Bezos. Zakladatel Amazonu snící o vesmíru

Amerika

Kosmické plavidlo má podle agentury Reuters též speciální únikový mechanismus pro případ nouze. „Únikový motor“ rychle zareaguje, pokud dojde k detekci problémů s raketou, a tím se podle zástupců společnosti kapsle a astronauti rychle dostanou daleko od samotné rakety.

New Shepard je znovupoužitelná tzv. suborbitální raketa, má jít o komerční projekt vesmírného turismu. Jméno stroj dostal na počest prvního amerického astronauta ve vesmíru Alana Sheparda.

Před 60 lety nahlédl do vesmíru první Američan. Vše je OK, hlásil Alan Shepard

Historie

A právě v den výročí Shepardova prvního letu (5. května 1961) firma Blue Origin zveřejnila tyto své plány na červenec, připomíná portál Space.com.

Co se týká zmíněných konkurentů, tak např. Virgin Galactic má nyní kolem 600 klientů, kteří za budoucí let do vesmíru zaplatili až 250 tisíc dolarů (5,38 milionu Kč). Společnost přestala rezervace přijímat v roce 2018, ale později tento rok – poté, co se na suborbitální let vydá i Branson – je bude znovu možné podat. Budoucí cena bude vzhledem k poptávce vyšší.

Virgin Galactic připraví program pro soukromé lety na vesmírnou stanici

Věda a školy

Nejširší letadlo na světě, které bude vozit rakety do kosmu, absolvovalo další let

Věda a školy

Letos v říjnu by se měl navíc spolu s dalšími třemi členy posádky vydat na oběžnou dráhu kolem Země americký miliardář Jared Isaacman, který si let do kosmu zaplatil u soukromé společnosti SpaceX.

Muskův Starship zvládl přistání

Důležitou „vesmírnou aktualitou“ je rovněž skutečnost, že prototyp rakety Starship Muskovy firmy SpaceX po čtyřech předchozích neúspěších tentokrát zvládl testovací let včetně dosednutí.

Ve čtvrtek to sdělila agentura AP s tím, že tato raketa by měla v budoucnu mj. dopravovat lidi – za vědeckými účely – na Měsíc a Mars.

Prototyp rakety Starship má za sebou první úspěšný výškový let

Amerika

Předchozí zkušební lety skončily výbuchem před dosednutím, během něj nebo krátce po něm. Tentokrát ovšem vylepšená verze rakety ve tvaru náboje vyletěla z vývojového a testovacího areálu SpaceX v Boca Chica do výšky více než 10 kilometrů nad Mexický záliv, pak se otočila a klesala nejprve v horizontální poloze, přesně před dosednutím se dostala do vertikální.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám