Hlavní obsah

Bezosova firma otestovala raketu New Shepard. Jako vždy úspěšně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká soukromá společnost Blue Origin provedla ve středu úspěšný testovací let své rakety New Shepard NS-15. Jednalo se již o 15. zkušební start této rakety pro budoucí vesmírné turisty, přičemž i předchozích 14 pokusů se rovněž vydařilo. Informovala o tom agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Blue Origin úspěšně otestovala raketu New ShepardVideo: Blue Origin, Reuters

 
Článek

Raketa společnosti miliardáře Jeffa Bezose, jinak taktéž šéfa Amazonu, se k testovací misi NS-15 bez posádky vznesla z texaské základny Van Horn.

Jeff Bezos. Zakladatel Amazonu snící o vesmíru

Amerika

Nakoukla do vesmíru

„Nejvyšší bod dráhy byl 105,6 km a New Shepard tak nakoukl za hranici zemské atmosféry do kosmického prostoru. Po 7 minutách a 22 sekundách je raketa zpátky na zemi. Po 10 minutách a 8 sekundách také kabina pro posádku,” shrnul na Twitteru popularizátor kosmonautiky a astronom Michal Václavík z České kosmické kanceláře, který působí i v Ústavu letadlové techniky Fakulty strojní ČVUT v Praze.

Raketový stupeň zvládl plynulé vertikální přistání poblíž odpalovací rampy a – prázdná – kapsle sestoupila na západotexaskou poušť pomocí padáků, píše Reuters.

Budoucí pasažéři mají zažít pět minut stavu beztíže

New Shepard je znovupoužitelná tzv. suborbitální raketa, jde o komerční projekt vesmírného turismu. Jméno stroj dostal na počest prvního amerického astronauta ve vesmíru Alana Sheparda.

Blue Origin úspěšně otestovala start i přistání svého korábu pro vesmírné turisty

Věda a školy

Blue Origin hodlá podnikat s turisty suborbitální lety, při nichž se modul pro šestičlennou posádku přiblíží k hranici vesmíru, případně ji překoná, ale nedosáhne oběžné dráhy kolem Země. Lidé na palubě mají při této výpravě zažít přibližně na pět minut beztížný stav.

Dva základní moduly stanice Gateway dopraví k Měsíci SpaceX, rozhodla NASA

Věda a školy

Velkým konkurentem pro Bezosovu kosmickou firmu je zejména společnost SpaceX podnikatele a miliardáře Elona Muska.

Šedesát metrů. Tolik chybělo ke srážce Muskova satelitu s konkurenční družicí na orbitě

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám