Hlavní obsah

Bakterie z ISS jsou odolné vůči běžným antibiotikům

Novinky,

Výzkumníci z Kalifornského technologického institutu zkoumali bakterie, získané z prostoru toalety a tělocvičny na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Zjistili, že všech pět kmenů, které analyzovali, je odolných vůči běžným antibiotikům, jako jsou penicilin, rifampicin či cefazolin. Částečně mohou být rezistentní například i vůči ciprofloxacinu.

Bakterie nalezené na ISS jsou odolné vůči běžným antibiotikůmVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Vědci v odborném textu v žurnálu BMC Microbiology informovali, že tito mikrobi jsou různými druhy takzvané Enterobactery.

To je rod bakterií, které způsobují nemoci u novorozenců nebo u lidí se slabou imunitou.

Podle nové studie, opírající se o počítačové modelování rizik, existuje 79procentní pravděpodobnost, že jsou bakterie nalezené na stanici patogenní, tedy nemoc způsobující.

Odborníci se podle agentury Reuters obávají možných zdravotních rizik, které by mohlo při budoucích misích představovat pro astronauty šíření takových bakterií. Vědecký tým uvedl, že lépe porozumět skutečné úrovni patogenity bakterií by mohly pomoci experimenty přímo u zdroje.

Foto: NASA

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS)

O bakteriích se v souvislosti s ISS psalo shodou okolností i takřka přesně před rokem. Tehdy Rusové přišli s tím, že se na stanici objevily „mimozemské bakterie“. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám