Hlavní obsah

Astronauti nainstalovali první z nových solárních panelů na ISS. Půjdou „ven“ ještě jednou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Astronaut NASA Shane Kimbrough a jeho kolega z ESA (Evropská kosmická agentura) Thomas Pesquet v neděli podruhé onen týden vystoupili do volného kosmického prostoru. Vně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) nainstalovali první z nových solárních panelů, které pomohou zlepšit zásobování komplexu energií. Pracovní směna „venku“ začala ve 13:42 SELČ a trvala přes šest hodin.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Astronauti podruhé během týdne vystoupili z ISS do kosmuVideo: NASA TV, AP

 
Článek

Dvojice astronautů v neděli 20. června pokračovala tam, kde skončila ve středu 16. června. Podařilo se jim zprovoznit první ze šesti panelů nové generace, který ve středu sice připevnili zvenčí na ISS, ale už nezvládli zapojit do elektrické sítě a rozvinout na plnou délku 19 metrů.

Znemožnila jim to ten den závada na Kimbroughově skafandru a další problémy. Kimbrough si tak na druhý společný výstup vzal jinou kombinézu, aby se vyhnul předchozím komplikacím, napsala agentura AP.

Práci astronautů u ISS krátce přerušila porucha na jednom z obleků

Věda a školy

„Konkrétně astronauti dokončí instalaci nových fotovoltaických panelů iROSA na příhradovém nosníku ITS-P6 (křídlo 2B); propojení elektrických konektorů (silových i datových), rozložení a rozvinutí panelů,“ upřesnil před začátkem pracovní směny na orbitě český specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře.

Instalace na křídlo 4B se podle něj odložila na dodatečnou „vesmírnou vycházku“. Přidaná třetí mise v otevřeném vesmíru na dokončení prací na druhém panelu čeká Američana Kimbrougha a Francouze Pesqueta v pátek 25. června.

Úpravy na stárnoucím komplexu

Dané menší, ale výkonnější solární panely dopravila na začátku června nákladní loď Dragon společnosti SpaceX, přičemž další dva páry plánuje společnost dovézt v příštím roce. Panely jsou instalovány vedle předchozích modelů, které nepřetržitě produkují elektřinu 20 let.

Američan a Francouz instalují u ISS nové solární panely

Věda a školy

Zlepšení elektrického výkonu je potřebné nejen pro další experimenty, ale i pro ubytování platících pasažérů, kteří se mají na ISS vypravit.

Pro oba astronauty představovala neděle jejich čtvrtý výstup do otevřeného vesmíru. Celkově se jednalo o již 240. takový výstup v historii ISS.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám