Hlavní obsah

Astronauti by si na Marsu mohli stavět domy z prachu a krve, tvrdí vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manchester (Británie)

Přeprava jedné cihly na Mars může stát i přes milion liber (30 milionů Kč), výstavba kolonie na rudé planetě by tak mohla přijít na vpravdě astronomickou částku. Britští vědci z univerzity v Manchesteru ale přišli na způsob, jak vyrobit betonu podobný stavební materiál z látek dostupných na místě. Kombinoval by se kosmický prach s krví a dalšími tělními tekutinami.

Foto: University of Manchester

Vlevo tzv. biokompozity z Marsu a Měsíce, vpravo ten z Marsu vytisknutý na 3D tiskárně (ilustrační foto)

Článek

Prach z Marsu - nebo třeba i z Měsíce - se podle výzkumníků může smíchat s proteinem zvaným albumin, který se nachází v krevní plazmě. Vzniklý materiál, tzv. biokompozit pojmenovaný AstroCrete, má podle vědců podobnou pevnost v tlaku jako běžný beton.

Smíšením prachu s močovinou, která se kromě moči nachází i v slzách či potu, se může pevnost zvýšit až o 300 procent, uvádějí. (Ostatně podle loňské studie sponzorované Evropskou kosmickou agenturou ESA by moč astronautů mohla posloužit jako změkčovadlo při výrobě silného betonu na Měsíci - pozn. red.)

Moč astronautů by se hodila pro výrobu lunárního betonu, tvrdí nová studie

Věda a školy

S použitím této technologie by podle výpočtů britských badatelů mohla skupina šesti astronautů při dvouleté misi na Marsu vyrobit kolem 500 kilogramů onoho speciálního a vysoce odolného „vesmírného betonu”. Kolonistům pak prý může posloužit vlastně jako jakási „malta” spojující pytle s marsovským pískem nebo cihly ze „spečeného” regolitu.

Regolit je označení vrstvy různorodého nezpevněného horninového materiálu, který pokrývá celistvé podloží. Vyskytuje se na Zemi, Měsíci, některých menších planetkách i jiných planetách. Vzniká při dopadech meteoritů různé velikosti, které povrchovou vrstvu neustále převracejí a míchají její obsah s vyvrženým materiálem během impaktu.

Každý astronaut by tedy dokázal vyprodukovat dostatek materiálu na rozšíření obydlí pro další osobu, přičemž s každou misí by se velikost tamní kolonie zdvojnásobila.

Inspirace středověkou technologií

Koncept použití krve při výrobě stavebních materiálů není ničím novým - krev zvířat se už kdysi používala jako pojivo do malty.

Vozítko NASA bude pátrat po vodě u měsíčního kráteru Nobile

Věda a školy

„Je úžasné, že taková zásadní výzva vesmírného věku může najít řešení na základě inspirace středověkou technologií,“ okomentoval to odborník z Manchesterské univerzity Aled Roberts, který se na studii podílel.

„Vědci se už několikrát pokoušeli vyvinout vhodné technologie pro výrobu materiálů podobných betonu na povrchu Marsu. Nikdy jsme nepřestali myslet na to, že odpověď může být po celou dobu v nás samotných,“ prohlásil podle webu zmíněné univerzity.

Čína hodlá v roce 2033 vyslat své astronauty na Mars

Věda a školy

Popsanou studii zveřejnil odborný časopis Materials Today Bio.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám