Hlavní obsah

Astrofotografie dne podle NASA má opět český původ. Zachycuje obě polokoule noční oblohy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Praha

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ve čtvrtek 27. února jako astrofotografii dne opět zveřejnil snímek českého původu. Mozaika, kterou tvoří fotografie českého astronoma Petra Horálka a španělského fotografa Juana Carlose Casadoa, zachycuje nebe z obou zemských polokoulí. Konkrétně z míst přesně opačných zeměpisných šířek.

Foto: Petr Horálek/ESO, Juan Carlos Casado/IAC (TWAN)

Dvě polokoule noční oblohy. Český příspěvek je dolní polovina obrázku.

Článek

„V jednom okamžiku na jednom místě můžeme uvidět jen polovinu výhledu do vesmíru,” uvedl Horálek, jehož fotografie jako astronomický snímek dne publikovala agentura NASA již více než dvacetkrát.

NASA už podvacáté ocenila snímek českého astrofotografa

Věda a školy

Nahoře na mozaice je severní pohled z observatoře provozované španělským ústavem Instituto de Astrofísica de Canarias na ostrově La Palma na Kanárských ostrovech, který pořídil Casado letos v únoru.

Dole je jižní scéna z chilské observatoře La Silla, kterou provozuje mezivládní organizace Evropská jižní observatoř (ESO). I proto v obou případech vidíme mohutné teleskopy. Tato část snímku je dílem Horálka, a to již z dubna roku 2016.

Jako kdyby se člověk vznášel na určitém místě ve vesmíru

Český astrofotograf poznamenal, že výsledná mozaika, kterou s Casadoem vytvořili, ukazuje, jak by to vypadalo, kdyby se člověk vznášel ve vesmíru na místě zemské dráhy tam, kde Země bývá okolo březnové rovnodennosti.

„Mozaika zachycující nebe severní a jižní polokoule v tomto období odhaluje celou Mléčnou dráhu od severu k jihu,” dodal.

Foto: Petr Horálek/ESO, Juan Carlos Casado/IAC (TWAN)

Dvě polokoule noční oblohy. Český příspěvek je dolní polovina obrázku.

Mléčná dráha v této projekci probíhá téměř svisle nad a pod obzor. Kolem galaktického středu v dolní polovině obrazu jsou podle České astronomické společnosti jasně vidět její tmavá mračna a jasné mlhoviny.

V horní polovině se jasná Venuše noří do tzv. zvířetníkového světla. Zvířetníkové světlo je sluneční světlo slabě rozptylované meziplanetárním prachem.

Když tyto obě polokoule noční oblohy pozorný pozorovatel prozkoumá, může najít též Galaxii v Andromedě a Velký a Malý Magellanův oblak.

NASA vybrala snímek dne, zatmělý Měsíc po srážce s asteroidem. Podíleli se na něm i Češi

Věda a školy

Již na počátku tohoto měsíce zveřejnil americký vesmírný úřad jako astronomickou fotografii dne Měsíc zobrazený ze sedmi míst na světě v době, kdy na jeho povrch 21. ledna loňského roku dopadl asteroid. Na vzniku snímku se podílel Horálek s Liborem Hašplem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám