Hlavní obsah

Asociace nechápe, proč mohou fungovat lesní školky, ale lesní kluby nikoli

– Praha
Novinky, ČTK, Filip Šára

Zástupci lesních školek se pozastavují nad tím, proč podle vládních opatření proti covidu-19 nemohou být v provozu lesní kluby pro děti. Mateřské školy - i ty lesní - zůstaly otevřené. Lesní kluby, do kterých chodí v ČR asi 1500 dětí, fungují podle Asociace lesních mateřských škol (ALMŠ) běžně za stejných podmínek. Rozdíl mezi lesními školkami a kluby je podle asociace jen v jejich právním postavení.

Foto: Asociace lesních MŠ

Lesní klub – ilustrační foto

Článek

Už od podzimu se Asociace LMŠ snaží o umožnění provozu klubů jednat s ministerstvem zdravotnictví, zatím ale bezúspěšně, jak sdělila její předsedkyně Tereza Valkounová.

Ředitelé malotřídek chtějí otevřít. Budou žádat o výjimku

Věda a školy

Podle ní stále není vyřešena situace lesních klubů v období nouzových opatření. „Vláda se v opatřeních zabývá pouze předškolním vzděláváním v mateřských školách registrovaných v Rejstříku škol a školských zařízení. Výjimka opatření je udělena pouze mateřským školám, s nimi tedy i LMŠ. Problém se tedy týká všech ostatních forem péče – lesních klubů a dalších školiček,” poznamenala.

Hlavní hygienička o tom nechtěla uvažovat

„Aktuálně síťujeme 128 organizací, z toho je 51 LMŠ a zbytek lesní kluby. V každé organizaci je 15-30 dětí (jedna nebo dvě skupiny),” upřesnila Valkounová pro Novinky a potvrdila, že přímo lesní kluby v Česku navštěvuje přibližně 1500 dětí.

Omezení provozu lesních klubů podle ní začalo platit už na podzim a souvisí s omezením počtu lidí při shromažďování. Nyní se na veřejných místech mohou sejít nejvýš dvě osoby.

Hlavní hygienička Jarmila Rážová omezení provozu lesních klubů v dopise asociaci před Vánoci zdůvodnila tím, že na rozdíl od lesních škol kluby nespadají pod školský zákon. Zatímco školky jsou registrované ve školském rejstříku, kluby jsou podle Valkounové většinou nepodnikatelské neziskové organizace.

V povinném předškolním vzdělávání loni ubylo dětí, zjistila inspekce

Věda a školy

„Přestože lesní kluby zajišťují obdobnou činnost, tj. péči o předškolní děti jako lesní mateřské školy zařazené do rejstříku škol a školských zařízení, nelze s ohledem na zachování rovného přístupu k dalším obdobným aktivitám, zařízením, udělit lesním klubům výjimku, a jejich provoz se tedy nadále řídí obecnými podmínkami stanovenými v příslušném nařízení vlády pro konání hromadných akcí,” uvedla Rážová v dopise pro asociaci s tím, že podle hygieničky není v současné nestabilní epidemiologické situaci opodstatněné o výjimce pro lesní kluby uvažovat.

Podle ALMŠ je takový postoj k lesním klubům diskriminační. Na svém webu navrhla jako řešení, aby se ve vládním opatření změnila výjimka tak, že by nezmiňovala jen školská zařízení, ale i další zařízení předškolního vzdělávání a péče o děti do šesti let.

Asociace proto nyní přišla s otevřeným dopisem hlavní hygieničce, který od pondělí visí na webu.

Z otevřeného dopisu:
„Naším cílem je zrovnoprávnit možnost vzdělávání a péče pro všechny děti předškolního věku v nově vydávaných nouzových opatřeních, která nyní obsahují výjimku pouze pro mateřské školy. Lesní kluby jsou jedním z typů předškolní péče, která jak dobře víte, není zajišťována pouze mateřskými školami.”
„Jak mají rodiče dětí, které z různých (např. i kapacitních) důvodů nenavštěvují mateřské školy, řešit zaměstnání a péči o malé dítě v domácnosti? A pokud to vnímáte jako důsledek svobodné volby, mohou nyní mateřské školy nabídnout kapacity všem potřebným dětem? Tisíce dětí zákazem provozu všech předškolních zařízení mimo MŠ přijdou o možnost rozvoje mnoha kompetencí. Týdny a měsíce jsou v životě malého dítěte dlouhá doba a nemůže ji trávit bez kontaktu s vrstevníky a bez přístupu ke vzdělávání, na které je zvyklé, nebo si zvykat potřebuje. Je epidemiologické riziko těchto jiných zařízení o tolik vyšší, že je adekvátní žádat takto zásadní zásah do jejich rozvoje?”

Valkounová: KHS s tím problém mít nemusí

Asociace podle Valkounové také klubům už dříve doporučila, aby se dohodly na svém provozu s krajskými hygienickými stanicemi (KHS).

„Řada lesních klubů říká, že u nich s tím krajská hygiena nemá nejmenší problém,” poznamenala. Otevřené kluby podle ní mají stejná hygienická opatření jako lesní školky.

Školy v roce 2020? Výuka na dálku i změny u maturit

Věda a školy

V asociaci je nyní asi 80 lesních klubů, v každém je asi 15 až 20 dětí, takže dohromady do nich chodí kolem 1500 dětí. Lesních školek je v rejstříku kolem 60 (v asociaci 51, některé organizace v ALMŠ nejsou), v každé je maximálně 16 dětí. Lesní školky tak navštěvuje nanejvýš kolem 960 dětí. Podle dat ministerstva školství chodí do mateřských škol v Česku zhruba 365 tisíc dětí.

Plaga rozhodne o podobě letošních maturit na konci ledna. Ptal se studentů na názor

Věda a školy

Opatření proti šíření koronaviru se nyní řídí podle nejpřísnějšího pátého stupně systému PES. V předchozím mírnějším stupni platilo před Vánoci několik výjimek, díky kterým například zůstávaly otevřené obchody i provozovny služeb, ačkoli jinak už měly být podle systému PES zavřené. Opatření vláda zpřísnila od 27. prosince.

Reklama

Související články

Školkám roušky nehrozí

Rodiče dětí, které navštěvují mateřské školky, si mohou oddechnout. Přímo ve školkách ministerstvo zdravotnictví (MZ) jejich nošení nařídit nechce. Nadále ale...

Výběr článků

Načítám