Hlavní obsah

Archeologové odhalili u Pompejí dochovanou místnost pro otroky

Řím

Italští archeologové našli ve vile poblíž Pompejí dochovanou místnost, která s největší pravděpodobností sloužila otrokům. Nález pomáhá objasnit životní podmínky, v nichž otroci žili ve starém Římě, napsala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Archeologové odkryli v Pompejích místnost pro otrokyVideo: Reuters

 
Článek

Místnost byla pohřbena pod popelem Vesuvu, jehož výbuch v roce 79 n. l. zasypal Pompeje a např. i město Herculaneum. V nalezené místnosti byla tři dřevěná lůžka a několik předmětů včetně amfor, keramických džbánů a nočníku.

Rovněž se našla dřevěná truhla s kovovými a látkovými předměty, které mohly být součástí koňského postroje. Na jedné posteli ležela oj povozu - to vše bylo mezi artefakty objevenými ve stísněném obytném prostoru ve vile v oblasti Civita Giuliana, asi 700 metrů severozápadně od městských hradeb Pompejí, informoval list The Guardian.

Pompeje odhalily své další tajemství: Mimořádně zachovalé ostatky v hrobce s řeckým nápisem

Věda a školy

„Tento nový objev obohacuje naši znalost každodenního života obyvatel Pompejí, a to zejména té části jejich společnosti, o níž se moc neví,“ prohlásil italský ministr kultury Dario Franceschini.

Otroci jako majetek

Staří Římané otroky považovali za majetek. Co se týká zmíněných nalezených lůžek, dvě byla dlouhá 1,7 metru, třetí bylo kratší a měřilo 1,4 metru, což by mělo právě znamenat, že pokoj sloužil rodině otroků. Místnost o 16 metrech čtverečních měla jedno okno a využívána byla i jako skladiště, jelikož v rozích stálo osm amfor.

Místnost se našla nedaleko od místa, kde letos archeologové objevili obřadní kočár.

Fantastický objev, u Pompejí našli zachovaný obřadní kočár

Věda a školy

Objev navíc přichází takřka přesně rok poté, co byly prakticky na stejném místě identifikovány ostatky dvou mužů, kteří zahynuli při tragickém výbuchu Vesuvu. Jednou z obětí byl muž vysokého postavení ve věku mezi 30 a 40 lety, druhý byl zřejmě otrokem.

Po téměř 2000 letech po výbuchu našli v Pompejích těla dvou mužů

Koktejl

Pompeje leží 23 kilometrů jihovýchodně od Neapole, v době výbuchu Vesuvu v nich žilo 13 tisíc lidí. Prozatím byly odhaleny asi dvě třetiny města, organizovaný odkryv začal v polovině 18. století.

Reklama

Související články

V Pompejích zpřístupnili starověký fast food

Italské Pompeje mají zase o něco širší prohlídkové možnosti. Nově se totiž turisté mohou zastavit v takzvaném thermopoliu, jakémsi starověkém fast foodu, který...

Výběr článků

Načítám