Hlavní obsah

Socha korzára Drakea dostane kvůli otrokářské minulosti vysvětlovací tabulku

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tavistock

Snaha britské společnosti o vyrovnání se se svou koloniální historií pokračuje. Nové vysvětlovací tabulky se teď dočká socha slavného korzára a obchodníka s otroky Sira Francise Drakea v rodném Tavistocku. Městská rada chce, aby návštěvníci pochopili složitý odkaz Drakeovy minulosti. Pro Angličany byl hrdinou, zároveň ale brutálně útočil na Afričany.

Foto: Profimedia.cz

Socha Francise Drakea v Tavistocku

Článek

„Jeho životní příběh je plný kontrastů. Jakožto první Angličan, který obeplul zeměkouli, byl oslavován jako hrdina, hrál velkou roli v obraně Anglie před španělskou armádou,” stojí v již schváleném návrhu vysvětlovací cedule.

Autoři textu chtějí ale připomenout i stinnou stránku jeho bukanýrských aktivit, která v britských školách tolik akcentována není.

Kolonialista Charles Darwin? Muzeum přezkoumá „urážlivou“ výstavu

Evropa

„Byl ale také zapojen do několika strašlivých otrokářských expedic. Kromě toho jako pirát plenil a drancoval španělská města a lodě v Evropě a v celé jejich říši v Americe,” píše se dále.

Bulvární deník Daily Mail, který je známý svým bojem proti politické korektnosti, se pozastavuje nad tím, že úřady s plánem na vysvětlovací tabulku pokračují, přestože obdržely 89 písemných námitek a pouze jeden dopis podpory.

Nesouhlas s vysvětlovací tabulkou vyjádřil také Robert Poll z aktivistické organizace Save Our Statues (Zachraňme naše sochy).

„Drake pomohl zachránit naši zemi před invazí a neměli bychom se omlouvat za to, že si to připomínáme,” řekl Poll deníku Daily Telegraph.

Přístup městské rady v Tavistocku je přitom v souladu s nařízením britské konzervativní vlády, známým jako „retain and explain” (uchovat a vysvětlit). Jak už název napovídá, cílem je místo strhávání pomníků poskytnout lidem více informací, aby se z minulosti mohli poučit.

Reklama

Výběr článků

Načítám