Hlavní obsah

V Pompejích zpřístupnili starověký fast food

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italské Pompeje mají zase o něco širší prohlídkové možnosti. Nově se totiž turisté mohou zastavit v takzvaném thermopoliu, jakémsi starověkém fast foodu, který navštěvovali hlavně chudší obyvatelé. Stravovna vyzdobená freskami pochází z roku 79 našeho letopočtu, odkryta byla teprve loni.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Starověký fast food v Pompejích se otevírá veřejnostiVideo: Reuters

 
Článek

Thermopolium se nachází v severovýchodní části Pompejí zvané Regio V, která zabírá asi 54 hektarů. Podle archeologů starověkou stravovnu využívali zejména chudší lidé, kteří neměli doma kuchyni. Občerstvit se mohli například kachnami, šneky, kozami nebo jídlem podobnému španělské paelle, uvádí server Daily Mail.

„Víme, co se tenkrát jedlo,“ uvedl při odkrytí v roce 2020 někdejší šéf archeologického naleziště Massimo Osanna.

Rozsáhlé vykopávky stravovny odkryly například servírovací pult s dírami, na které se pokládaly nádoby s teplým jídlem. Archeologové našli například kus husí kosti nebo pozůstatky jiných zvířat, která Římané jedli, včetně ryb, koz, prasat a šneků.

Starověká jídelna vydala rovněž několik amfor, které v dobách antiky sloužily k uskladnění jídla, nápojů i oleje.

Měl bohatou výzdobu

Ačkoli bylo thermopolium pouze jakýmsi rychlým občerstvením, nechyběla v něm bohatá výzdoba či mozaiková podlaha. Jedna z fresek vyobrazuje mořskou nymfu, jiná kohouta – ten zřejmě představoval část jídelního menu. „Výjevy představují alespoň částečně jídlo a nápoje, které se tu prodávaly,“ uvedla místní antropoložka Valeria Amoretti.

Část Pompejí Regio V je místem, kde probíhají nejintenzivnější vykopávky a restaurační práce již od roku 1960. Turisté se budou moci kromě thermopolia podívat také do dvou velkých měšťanských vil Casa di Orione a Casa del Giardino, které se aktuálně rekonstruují.

Dovolená v Itálii se komplikuje. Na památky už jen s testem nebo očkováním

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám