Hlavní obsah

Archeologové objevili u Luxoru ztracené město: „egyptské Pompeje”

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Archeologové objevili v Egyptě rozsáhlé starověké město, které bylo po staletí v zapomnění, přestože se nachází poblíž některých nejznámějších egyptských památek ve městě Luxoru. Město bylo vystavěno před více než 3400 lety v době slavné vlády faraona Amenhotepa III., uvedl podle agentury Reuters egyptský archeolog Záhí Havás, který dohlíží na vykopávky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Archeologové objevili nedaleko Luxoru pozůstatky 3400 let starého faraonského městaVideo: Reuters

 
Článek

V nově objeveném městě se našly téměř kompletní zdi domů i pokoje - s předměty denní potřeby, ale i s prsteny, vyobrazeními skarabeů a barevnými keramickými nádobami. Vědci identifikovali také cihly s Amenhotepovou kartuší, tedy oválným rámečkem, do něhož se zapisovalo faraonovo jméno.

V Egyptě našli 3000 let staré rakve. Odkryli i prastarý chrám neznámé královny

Věda a školy

„Některé zdi domů ve městě jsou tři metry vysoké,” upřesnil Havás. Na místě se rovněž našlo mnoho pecí na výrobu skla a fajánsu.

Pomohla náhoda

Město bylo objeveno téměř náhodou. Tým archeologů v září zahájil pátrání po pohřebním chrámu v okolí Luxoru, ale brzy začal narážet na cihly na každém kroku. Odkryté ulice se nacházejí na levém břehu řeky Nilu poblíž současného Luxoru, Údolí králů a Memnónových kolosů.

„Jde o velmi důležitý nález,” poznamenal Peter Lacovara, ředitel amerického Fondu pro kulturní dědictví starého Egypta a archeologii. „Je to něco jako egyptské Pompeje,” nebojí se říct.

Fantastický objev, u Pompejí našli zachovaný obřadní kočár

Věda a školy

Podle listu The Guardian navíc odborníci věří, že může jít o největší starověké město v Egyptě, které bylo po tisíciletí pohřbeno pod pískem - může tak prý dokonce jít o jeden z nejdůležitějších nálezů od odhalení Tutanchamonovy hrobky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám