Hlavní obsah

Albatrosi dokážou vypátrat na moři pytláky

Právo, JPL

Mohutní mořští práci albatrosi inspirovali řadu básníků a mnozí dávní mořeplavci po nich pojmenovávali své lodě, z dnešního pohledu spíše lodičky. A právě tito majestátní opeřenci, oprávněně proslulí jako dokonalí letci, dnes slouží k ochraně moří.

Foto: Profimedia.cz

Albatros v letu

Článek

Z přírodovědných snímků, při jejichž natáčení využívají tvůrci soudobou techniku, si čtenáři mohou pamatovat, že albatrosi dokážou letět nad nekonečnou mořskou hladinou stovky kilometrů, aniž by museli mávnout křídly. A ještě jedné vlastnosti zmiňovaných tuláků moří si biologové všimli již dávno.

Protože se snaží získat z potravy co nejvíce energie a při tom jí co nejméně vydat, aktivně vyhledávají rybářské lodě, které dokážou sledovat i několik hodin.

Každá třetí loď lovila načerno

Obou pozoruhodných vlastností albatrosů využil Henri Weimerskirch ze Střediska pro biologický výzkum ve francouzském Chizé, dlouhodobě sledující se svým týmem mořské obratlovce v jihozápadní části Indického oceánu.

Od prosince 2017 do června 2018 vědci vybavili téměř 170 odchycených mladých i dospělých albatrosů malými přístroji umožňujícími přesně určit polohu zvířete a současně najít ve vzdálenosti do pěti kilometrů nejbližší radar.

Epické putování kukačky. Pták vědce ohromil

Věda a školy

Rybářské lodě registrované příslušnými úřady totiž musejí mít zapnutý automatický identifikační systém (AIS) neustále vysílající údaje o tom, kde se v dané chvíli nacházejí. Rybáři lovící bez povolení pochopitelně AIS nepoužívají, nicméně při navigaci se bez radaru ne­obejdou.

Jakmile se albatros k takovému plavidlu přiblížil, přístroj odhalil vysílaný rádio­vý signál a údaje o pozici lodě odeslal přímo vědcům. Pokud neodpovídala žádným souřadnicím lodí plovoucích se zapnutým AIS, šlo s největší pravděpodobností o pytláky.

Foto: Profimedia.cz

Albatros na vodě

„Zjistili jsme, že v mezinárodních vodách mohla lovit ryby ilegálně každá třetí loď,“ shrnuje Weimerskirch výsledky výzkumu v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences.

Přitom se albatrosi pohybovali na ploše 47 milionů ki­lometrů čtverečních, na území téměř pětkrát větším než Evropa.

Ptačí poutníci to umějí s větrem
Rozpětí křídel albatrosů může dosáhnout i více než tří metrů.
Rekordmanem zůstává albatros stěhovavý s doloženým rozpětím 3,7 metru.
V letu využívají rozdílné rychlosti větru v těsné blízkosti mořské hladiny a ve větší výšce. Nejdříve stoupají vysoko po větru a zpátky k oceánu se vracejí mírnějším protivětrem.
Albatros stěhovavý za den nalétá až tisíc kilometrů a za rok urazí více než 120 tisíc kilometrů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám