Hlavní obsah

Akademie věd připravila databázi starodávné DNA. Obsahuje až 30 000 let staré lidské vzorky

Novinky,

Čeští vědci hlásí úspěch: vzorky z velmi starých lidských populací. Nejprve získali genetické informace z cenných archeologických nálezů, jejichž stáří se pohybuje mezi dvěma až 30 tisíci lety. A takové vzorky už nyní katalogizuje nová specializovaná databáze, která je navíc volně přístupná. Dohromady ji dali odborníci z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR, obsahuje též interaktivní mapu lokalizace vzorků starodávné DNA.

Foto: Akademie věd ČR

Náhled zobrazující databázi AmtDB

Článek

Analýza vzorků ze starých populací byla donedávna obtížná i proto, že vzorky byly poškozené vlivy prostředí. Metodický pokrok nejen v izolaci a zpracování starodávné DNA, ale i v sekvenčních technikách, nyní umožnil analyzovat čím dál tím starší vzorky.

Databáze Ancient mtDNA database se zaměřuje na takzvanou mitochondriální DNA (mtDNA), která označuje DNA nacházející se v mitochondriích – tedy v organelách, ve kterých díky buněčném dýchání vzniká energeticky bohatý adenosintrifosfát.

„Tato mitochondriální DNA se dědí po mateřské linii a představuje jeden z klasických genetických znaků lidské populační genetiky, zejména díky dobře popsané geografické variabilitě (rozdíly mezi prostorově oddělenými populacemi) mitochondriálních linií,“ vysvětlila Markéta Růžičková z tiskového odboru Akademie věd.

Protože jsou mitochondriální genomy poměrně malé a vyskytují se v každé buňce těla ve více kopiích, je podle ní mitochondriální DNA dobrým materiálem pro studium genetické informace ze starodávných vzorků.

Více než 1100 vzorků

Nová databáze, kterou uspořádali vědci z Oddělení genomiky a bioinformatiky Ústavu molekulární genetiky AV ČR, obsahuje více než 1100 vzorků úplné sekvence mtDNA a sadu identifikátorů.

Mezi ně patří například místo nálezu, datace, detaily o archeologické skupině či kultuře spojené s lokalitou, případně odkazy na publikaci.

Foto: Akademie věd ČR

Náhled zobrazující funkce databáze AmtDB

Všechny informace z databáze jsou volně ke stažení. Databáze má sloužit jako nástroj pro odborníky zabývající se výzkumem starodávné DNA a přidružených oborů – archeologie, antropologie, genetické genealogie.

„Je rovněž užitečným zdrojem informací pro všechny, které zajímá historie populací nejen na území střední Evropy,“ uzavřela Růžičková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám