Hlavní obsah

SpaceX má za sebou úspěšný komerční let do vesmíru. Navzdory mlze

Novinky,

Raketa Falcon 9 americké soukromé společnosti SpaceX vynesla ve středu 12. června na oběžné dráhy tři satelity Kanadské kosmické agentury (CSA). Poté se její znovu použitelný první stupeň bezpečně vrátil zpět na Zemi. Informovala o tom agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Raketa Falcon 9 úspěšně odstartovala i v husté mlzeVideo: Reuters

 
Článek

Raketa miliardáře Elona Muska se odlepila z Vandenbergovy letecké základny v Kalifornii navzdory husté mlze zakrývající startovací plošinu podle plánu ve středu v 16:17 SELČ.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Raketa Falcon 9 úspěšně odstartovala i v husté mlze

Osm minut po startu se první stupeň rakety Falcon 9 na základnu vrátil a úspěšně přistál. Předtím byla tato část Falconu 9 použita k letu například v březnu.

Snímek přistávání raketového stupně po návratu

Dálkový průzkum Země

Všechny tři aktuálně vynesené identické kanadské satelity (avšak zkonstruované Američany), které jsou v rámci programu Radarsat určeny k dálkovému průzkumu naší planety, byly podle SpaceX během hodiny postupně navedeny na stanovené oběžné dráhy.

Snímky, které budou tyto aparáty pořizovat, mají být určeny k širokému využití – při monitorování ledu v mořích a oceánech, při zvládání přírodních katastrof či v zemědělství. Přístroje by měly vydržet zhruba sedm let.

V těchto dnech by nejprve družice měly rozvinout solární panely a radarové antény.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám