Hlavní obsah

Čeští středoškoláci uspěli na vědecké soutěži v USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě třetí místa získali čeští středoškoláci na prestižní celosvětové vědecké soutěži žáků do 20 let Intel ISEF. Jubilejní, 70. ročník klání středoškolských odborných projektů se konal minulý týden v americkém Phoenixu ve státě Arizona. Na webu o tom informovalo ministerstvo školství.

Foto: Society for Science & the Public

Česká účast na vědecké soutěži středoškoláků v Arizoně sklidila úspěch.

Článek

Letos ČR zastupovali tři studenti. Šlo o autory vědeckých prací z oborů chemie, geologické vědy a zdravotnictví. Tereza Gistrová z Gymnázia Zlín získala třetí místo v kategorii chemie a Alexandr Zarivnij z Církevního gymnázia Německého řádu v Olomouci se umístil třetí ve zdravotních vědách.

Soutěže se zúčastnil i Vojtěch Hýbl z Gymnázia Dr. Josefa Pekaře v Mladé Boleslavi. Už samotná účast je podle MŠMT velkým úspěchem.

Foto: Vojtěch Hýbl

Čeští středoškoláci získali dvě třetí místa.

Gistrová zaujala porotu s prací o biologických vlastnostech látek, které se používají při léčbě infekce HIV. Zarivnij napsal o procesu zpomalení buněčné smrti neuronů při zeleném zákalu, tedy oční vadě, která způsobuje odumírání zrakového nervu uvnitř oka. Hýbl je autorem práce o stanovení izotopů olova v loukoťových kolech z mladší doby železné.

Projekty posuzují i nobelisté

Soutěž zahrnuje patnáct oborů od přírodovědných přes technické až po humanitní, přičemž se jí účastní více než 1700 studentů z téměř 70 zemí světa. Účastníci procházejí sítem 400 národních a regionálních soutěží, do kterých se každoročně přihlašuje více než sedm milionů středoškoláků.

Foto: Vojtěch Hýbl
Foto: Society for Science & the Public

Celosvětové klání proběhlo v americkém Phoenixu.

Projekty posuzuje téměř 1200 špičkových vědců včetně několika nositelů Nobelovy ceny. V jednotlivých oborech soutěží přibližně 80 projektů.

Čeští účastníci Intel ISEF se vybírají v soutěžích Středoškolská odborná činnost (SOČ) a AMAVET. V historii soutěže, do níž se Češi zapojují od roku 1999, se tuzemským žákům povedlo dvakrát vybojovat v některé z kategorií první místo.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám