Hlavní obsah

Čeští středoškoláci uspěli na vědecké soutěži v USA

Dvě třetí místa získali čeští středoškoláci na prestižní celosvětové vědecké soutěži žáků do 20 let Intel ISEF. Jubilejní, 70. ročník klání středoškolských odborných projektů se konal minulý týden v americkém Phoenixu ve státě Arizona. Na webu o tom informovalo ministerstvo školství.

Foto: Society for Science & the Public

Česká účast na vědecké soutěži středoškoláků v Arizoně sklidila úspěch.

Článek

Letos ČR zastupovali tři studenti. Šlo o autory vědeckých prací z oborů chemie, geologické vědy a zdravotnictví. Tereza Gistrová z Gymnázia Zlín získala třetí místo v kategorii chemie a Alexandr Zarivnij z Církevního gymnázia Německého řádu v Olomouci se umístil třetí ve zdravotních vědách.

Soutěže se zúčastnil i Vojtěch Hýbl z Gymnázia Dr. Josefa Pekaře v Mladé Boleslavi. Už samotná účast je podle MŠMT velkým úspěchem.

Foto: Vojtěch Hýbl

Čeští středoškoláci získali dvě třetí místa.

Gistrová zaujala porotu s prací o biologických vlastnostech látek, které se používají při léčbě infekce HIV. Zarivnij napsal o procesu zpomalení buněčné smrti neuronů při zeleném zákalu, tedy oční vadě, která způsobuje odumírání zrakového nervu uvnitř oka. Hýbl je autorem práce o stanovení izotopů olova v loukoťových kolech z mladší doby železné.

Projekty posuzují i nobelisté

Soutěž zahrnuje patnáct oborů od přírodovědných přes technické až po humanitní, přičemž se jí účastní více než 1700 studentů z téměř 70 zemí světa. Účastníci procházejí sítem 400 národních a regionálních soutěží, do kterých se každoročně přihlašuje více než sedm milionů středoškoláků.

Foto: Vojtěch Hýbl
Foto: Society for Science & the Public

Celosvětové klání proběhlo v americkém Phoenixu.

Projekty posuzuje téměř 1200 špičkových vědců včetně několika nositelů Nobelovy ceny. V jednotlivých oborech soutěží přibližně 80 projektů.

Čeští účastníci Intel ISEF se vybírají v soutěžích Středoškolská odborná činnost (SOČ) a AMAVET. V historii soutěže, do níž se Češi zapojují od roku 1999, se tuzemským žákům povedlo dvakrát vybojovat v některé z kategorií první místo.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám