Hlavní obsah

První čistě ženský tým v pátek z ISS do vesmíru nevystoupí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Historicky první pracovní tým složený čistě z žen v pátek 29. března z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) do otevřeného kosmu nevystoupí. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) na svém webu informoval, že musel od tohoto záměru ustoupit – mimo jiné kvůli tomu, že na stanici nejsou vhodné skafandry pro výstup obou žen najednou. To ovšem neznamená, že páteční akce neproběhne.

Foto: NASA

Astronautka NASA Christina Kochová (uprostřed) se svými kolegy Nickem Haguem (vlevo) a Anne McClainovou na palubě ISS

Článek

Americké astronautky Anne McClainová a Christina Kochová měly společnou pracovní směnu vně orbitálního komplexu absolvovat 29. března. Jejich úkolem bylo pokračovat ve výměně lithium-iontových baterií pro další pár slunečních panelů ISS.

NASA ale byl nucen tento plán na první čistě ženský výstup z ISS pozměnit po prvním ze série tří výstupů, který minulý týden v pátek provedla McClainová s americkým kolegou Nickem Haguem.

S Kochovou v pátek půjde Hague

Vedení mise se po konzultaci s McClainovou a Haguem rozhodlo druhý výstup upravit zčásti kvůli momentální nedostupnosti vhodného skafandru.

Oběma ženám totiž vyhovuje střední velikost vnitřní košile ochranného obleku pro pobyt ve volném kosmickém prostoru, která je zatím na ISS k dispozici jen jedna.

Záznam: Výstup astronautů do kosmuVideo: NASA TV

Vně stanice proto půjde v pátek s Kochovou, kterou něco takového čeká poprvé, pracovat Hague.

McClainová se ale ven přece jen ještě jednou podívá. Při třetím naplánovaném pracovním výstupu do otevřeného kosmu, který NASA stanovil na pondělí 8. dubna, ji bude doprovázet kanadský astronaut David Saint-Jacques. Jejich pracovní program bude upřesněn podle výsledku nadcházejícího výstupu Hagua a Kochové.

V květnu do otevřeného vesmíru vystoupí též dvojice ruských kosmonautů: Alexej Ovčinin a Oleg Kononěnko – ten je aktuálně i velitelem ISS.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám