Hlavní obsah

V atmosféře mohutně explodoval meteor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V prosinci shořel v atmosféře druhý největší meteor za posledních třicet let, uvedla v pondělí podle stanice BBC americká kosmická agentura NASA. Na rozdíl od meteoritu, který zasáhl před šesti lety Čeljabinsk a jehož výbuch byl ještě silnější, nebyl tento meteor pozorovateli zaznamenán, protože explodoval nad pustou oblastí Beringova moře nedaleko Kamčatky.

Foto: Profimedia.cz

Meteor shořel v atmosféře.

Článek

O meteoru BBC informovala v den zahájení 50. Lunární a planetární vědecké konference v texaském Woodlandu.

Kolem poledne místního času vlétl 18. prosince do atmosféry asteroid rychlostí 35 km/s po úhlem sedmi stupňů. Kosmická skála o průměru několika metrů explodovala ve výšce 25,6 km.

Energie výbuchu měla 173 kilotun, což je o 10 více, než měla atomová bomba svržená na Hirošimu. „Bylo to 40 procent energie, která se uvolnila v Čeljabinsku, ale k explozi došlo nad Beringovým mořem, takže to nemělo stejný efekt ve zprávách,“ řekla Kelly Fastová, která má v NASA na starost program sledování objektů u Země.

Lindley Johnson, který má v NASA na starost obranu planety, řekl BBC, že tak velké ohnivé koule jsou patrné jen dvakrát třikrát za sto let. Podotkl, že meteor shořel nedaleko tras používaných letadly pro lety mezi Severní Amerikou a Asií. Nyní se proto vědci obracejí na aerolinky, jestli jejich piloti něco neviděli.

Meteor upozornil na nebezpečí, že se Zemí se mohou srazit i větší tělesa, aniž by byla předem detekována. Proto bude potřeba vybudovat dokonalejší síť nejen pozemních teleskopů, ale i těch na orbitálních stanicích.

Vyvíjí se proto kosmický teleskop NeoCam pracující v infračerveném spektru, který by mohl objevit potenciálně nebezpečné asteroidy větší než 140 metrů. Kongres v roce 2005 nařídil NASA, že je potřeba jich detekovat 90 procent. Podle expertů se tento požadavek dá splnit až za třicet let.

Anketa

Bojíte se pádu velkého meteoritu?
Ano
55,3 %
Ne
44,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1412 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám