Hlavní obsah

Na Galapágách objevili želvu, kterou lidé naposledy viděli před 113 lety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Samice z druhu obrovských želv, o kterých se předpokládalo, že vymřely před více než 100 lety, byla podle ekvádorské vlády objevena minulý týden na ostrově Fernandina v souostroví Galapágy. Poslední zmínka o výskytu těchto želv pochází z roku 1906.

Foto: Profimedia.cz

Želva objevená na Galapágách byla naposledky spatřena v roce 1906.

Článek

Přes sto let stará samice, o které se odborníci domnívali, že patří do dávno vymřelého druhu, byla objevena v rámci expedice iniciované společností Giant Reconstruction de Cortoise (GTRI).

Podle ředitele GTRI a organizátora expedice Washingtona Tapia bude ale ještě zapotřebí provést genetické testy, aby se potvrdilo, že se skutečně jedná o Chelonoidis phantasticus, druh obří fernandinské želvy.

Výzkumný tým se navíc domnívá, že podle okolních stop a zápachu není želva sama, a proto budou probíhat další rozsáhlejší expedice. „Tento objev nás povzbuzuje k tomu, abychom posílili naše plány a hledali další želvy, což by nám v budoucnu umožnilo zahájit u tohoto druhu chovatelský program v zajetí,“ uvedl pro BBC Danny Rueda, ředitel Národního parku Galapágy.

Chelonoidis phantasticus je jedním ze 14 druhů želv, které na souostroví Galapágy žijí. Většina z nich je ohrožena. V minulých dvou stoletích byly želvy zabíjeny kvůli masu a pytláctví.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám