Hlavní obsah

České univerzity se snaží pečovat o životní prostředí, omezují hlavně plasty

Praha

České univerzity se zapojují do péče o životní prostředí. Upravují své kampusy a podporují ekologické aktivity studentů. Mezi projekty škol patří například zelené prostory, recyklovatelné nádobí či technologie filtrace vody. Jednorázové plasty se snaží omezit většina univerzit.

Foto: Univerzita Palackého - Gabriela Knýblová

Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého v Olomouci. Ilustrační foto

Článek

Univerzita Palackého v Olomouci, České vysoké učení technické (ČVUT) v Praze a Mendelova univerzita v Brně na svých akcích využívají takzvané NickNacky, vratné kelímky s potisky často využívané na festivalech.

„Je to český produkt, jeho výroba je šetrná k přírodě a ještě k tomu dobře vypadá,“ uvedla manažerka Mendelovy univerzity Tereza Novotná.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Ilustrační foto

Univerzita Palackého nahrazuje papírové a plastové nádobí například porcelánovými talíři, materiálem z cukrové třtiny a palmových listů. ČVUT používá kelímky ze škrobů rostlinné biomasy – kukuřice, obilovin či celulózy.

Odpadní teplo k ohřevu vody

Česká zemědělská univerzita (ČZU) se zapojila do kampaně Dost bylo plastu ministerstva životního prostředí. Škola omezila jednorázové plasty a zřídila filtrační zařízení na vodu.

Foto: ČZU

Zelená střecha budovy MCEV (Mezifakultní centrum environmentálních věd)

Kampus ČZU navíc dle prestižního žebříčku patří k nejekologičtějším na světě. Dále se z českých škol umístily Univerzita Hradec Králové a Univerzita Pardubice. [celá zpráva]

Foto: Univerzita Pardubice

Pohled na centrální univerzitní kampus v Pardubicích-Polabinách

Kampus Albertov Univerzity Karlovy také zřizuje zelené prostory, přizpůsobuje budovy ekologickým přístupům, sází stromy a zalévá dešťovou vodou. Kampus Albertov bude v budoucnu využívat odpadní teplo pomocí rekuperace k ohřevu vody. Rolety a žaluzie budou reagovat na slunce, a tím sníží tepelnou zátěž interiéru a nároky na klimatizaci.

Odborníci ze Západočeské univerzity v Plzni se zabývají problematikou zadržování vody ve městech. V rámci projektu Adaptace měst na změnu klimatu vytvořili mapy ploch ve městě z hlediska jejich propustnosti, podílu na výparu a na odtoku.

„Zvýší to efekt hospodaření s dešťovou vodou a město bude lépe připraveno na přicházející klimatické změny,“ popsal Jan Kopp z ekonomické fakulty univerzity.

Šoková elektrodialýza

Technická univerzita v Liberci přišla s projektem Envitech, kde příze z nanovlákna slouží jako nosič pro biomasu s bakteriemi, které čistí vodu přirozenou cestou. K čištění vody pro průmysl a energetiku používá úspornější a ekologicky šetrnější šokovou elektrodialýzu.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Historická budova Technické univerzity Liberec

Dále škola z rýžových slupek získává oxid křemičitý v biomorfní podobě. „Ten je nezbytný v různých odvětvích průmyslu, při výrobě pneumatik až po potravinářství,“ sdělila mluvčí univerzity Barbora Jónová.

A kupříkladu pražská DAMU recykluje kostýmy. Z bannerů k inscenacím, které se vyrábějí z autoplachet, šije tašky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám