Hlavní obsah

Náraz asteroidu do Měsíce během zatmění viděli i Češi

Aktualizováno

Pondělní úplné zatmění Měsíce okořenila nečekaná událost. Pozorovatelé úkazu zaznamenali v jednu chvíli kratičký záblesk v okrajové části kotouče. Do Měsíce totiž v tu chvíli narazil asteroid. Informaci potvrdil také Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Foto: Petr Horálek

Záblesk při nárazu asteroidu do Měsíce

Článek

„Během pondělního úplného zatmění Měsíce 21. ledna ráno, konkrétně v 5 hodin 41 minut a 43 sekund středoevropského času, zasáhlo kosmické těleso o odhadované velikosti několika desítek centimetrů až metrů Měsíc,” sdělil Suchan. Podle něj byli mezi pozorovateli, kteří úkaz zachytili, i Češi.

"Z českých fotografů se úkaz podařilo zaznamenat Liboru Hašplovi přes dalekohled s průměrem 0,2 metru z Velkého Oseku nebo Petru Horálkovi, který úkaz snímal na kapverdském ostrově Boa Vista 1m teleobjektivem," uvedl Suchan.

Foto: Libor Hašpl

Záblesk při nárazu asteriodu do Měsíce

Záblesk je vidět také na videu Hvězdárny a planetária Brno.

Asteroid narazil do Měsíce ve chvíli, kdy začínalo úplně zatmění. Na fotografiích náraz vypadá jako bílý bod zhruba o velikosti jednoho pixelu.

Na Měsíc dopadají asteroidy běžně, mnohem častěji než na Zemi, protože Měsíc nemá žádnou atmosféru, v níž by shořely. Měsíc je plný velkých kráterů a stále vznikají nové.

Úplné zatmění Měsíce Video: Novinky

Úplné zatmění Měsíce, zvané též Krvavý měsíc, bylo možné v Česku pozorovat v pondělí brzy ráno. Další úplné zatmění nastane až v roce 2025. Částečné ale bude viditelné už letos v létě z 16. na 17. července.

Může se vám hodit na Zboží:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám