Hlavní obsah

Úspěch na Marsu. Sonda InSight rozevřela solární panely a nabíjí se

• Aktualizováno

Zprávy odeslané z Mars Odyssey ukazují, že solární panely sondy InSight se otevřely a nabíjejí baterie. Vyplývá to ze zprávy zveřejněné na Twitteru amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vizualizace přistání sondy InSight na MarsuVideo: Reuters

 
Článek

"Naše družice Mars Odyssey volala domů, předala novinky o InSightu, že jeho solární panely na marsovském povrchu jsou rozevřené a sbírají sluneční svit," oznámil na Twitteru NASA.

InSight je vůbec prvním zařízením určeným k seizmickému průzkumu Marsu a v pondělí po více než půlročním letu úspěšně přistála na rudé planetě.

Sonda se ozvala, hlásí NASA

Informace o otevření solárních panelů přišla sedm hodin po přistání, uvedla NASA. Správné rozevření panelů je důležité pro zásobování sondy elektrickou energií.

ZÁZNAM: Přistání sondy InSight na Marsu Video: NASA TV

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Snímek pořízený sondou InSight

Pondělní přistání patřilo k nejnáročnějším částem mise. Manévr trval šest a půl minuty a sonda během této doby vstoupila do řídké marsovské atmosféry rychlostí 19 800 kilometrů v hodině a postupně s pomocí tepelného štítu, padáku a přistávacích trysek zpomalila na osm kilometrů v hodině.

Foto: Pool, Reuters

V řídícím středisku NASA po úspěšném přistání sondy InSight propukly oslavy.

Americké prvenství

InSight podle plánu dosedla na severní polokouli na planině Elysium v blízkosti rovníku. Žádné jiné zemi kromě Spojených států se dosud nepodařilo na povrch Marsu dopravit přístroj, který by následně řádně fungoval. Výjimkou byla sovětská sonda Mars 3, která v prosinci 1971 sice na rudé planetě přistála, ale letové středisko s ní kontakt ztratilo po několika vteřinách.

USA zaznamenaly jediný neúspěch, sdělila agentura AP. Ze statistik vyplývá, že naděje na úspěšné dopravení robotické sondy na povrch je čtyřicetiprocentní.

Sonda za šest měsíců urazila zhruba 480 milionů kilometrů, připomíná NASA. Mise za 850 milionů dolarů (19,4 mld. Kč) probíhala až dosud hladce.

Ještě před přistáním musela InSight provést pár korekcí svého kurzu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám