Hlavní obsah

Sonda provádí před přistáním na Marsu korekce kurzu

Washington

Americká sonda InSight letící k Marsu provedla v uplynulých dnech již pátou korekci trajektorie. V neděli 25. listopadu, den před plánovaným dosednutím na povrch rudé planety, učiní ještě poslední úpravu kurzu. Oznámil to americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA). Aparát, který je určen k seizmickému výzkumu Marsu, na vesmírnou misi vyrazil letos v květnu.

Foto: NASA/JPL-Caltech

Umělecká ilustrace přistávání sondy InSight na Marsu

Článek

Robotická mise InSight, která má trvat zhruba dva roky, je první, která bude studovat hlubiny Marsu poté, co se doslova zavrtá do jeho povrchu. Všechny dosavadní totiž bádaly jen na povrchu rudé planety.

Nebude hledat život

Stacionární robotický modul je vybaven také zařízením se senzory, jímž se bude měřit tepelný tok v planetární kůře či zaznamenávat „marsotřesení“, pokud existuje.

Na palubě je i radiolokátor pro měření odchylek v rotaci Marsu, což by vědcům mohlo pomoci zjistit, zda má planeta stále roztavené jádro.

Sonda naopak nenese žádné přístroje k hledání stop dávného či současného života. K tomu budou sloužit budoucí mise, americká Mars 2020 a evropsko-ruský projekt ExoMars.

Foto: NASA/JPL-Caltech

Sonda InSight

Očekávané datum přistání sondy InSight, 26. listopad, stále platí, jak potvrzuje server Space.com. Stroj se pokusí dosednout v oblasti Elysium Planitia po dvou letech od nezdaru evropského experimentálního modulu Schiaparelli, který se během přistávacího manévru roztříštil o povrch. [celá zpráva]

Poslední úspěšné přistání na Marsu se podařilo v roce 2012 Američanům, kteří na povrch dopravili vozítko Curiosity. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Vystartovala první evropská mise k Merkuru

Z kosmodromu Evropské kosmické agentury (ESA) Kourou ve Francouzské Guyaně v sobotu brzy ráno odstartovala raketa Ariane 5 se dvěma satelity. Jeden patří ESA,...

Výběr článků

Načítám