Hlavní obsah

Když tóny ladí, blíží se katastrofa. Takový je úkaz El Niño

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakmile orchestr či hudební skupina neladí, posluchači nemají radost. V přírodě však existuje orchestr, jehož naladění vede k neštěstím. Jmenuje se El Niño a k lepšímu pochopení tohoto klimatického fenoménu a vzájemného působení jeho základních složek neboli tónů přispěl český tým z Ústavu informatiky Akademie věd ČR.

Foto: Akademie věd ČR

Rozladěné tóny (oscilace) El Niño znamenají normální klimatické podmínky. Sladěné (synchronizované oscilace) vedou k extrémním událostem jako záplavy na jednom kontinentu a sucha v jiné části světa. Křivky vznikly zpracováním klimatických dat.

Článek

El Niño je původní název jevu, který má za následek zeslabení studeného oceánského Peruánského (Humboldtova) proudu a s tím související oteplení tamních vod.

Extrémní rozdíly mezi kontinenty

Existuje i soubor událostí se souhrnným označením El Niño/Jižní oscilace. Jde o přírodní klimatické kyvadlo, které vychyluje teploty v tropickém Pacifiku buď do chladné (La Niña), nebo teplé fáze (El Niño).

Dané výkyvy se proměňují od malých do extrémních hodnot, přičemž jejich extrémní hodnoty výrazně ovlivňují globální klima naší planety. Způsobují kupříkladu sucho v Asii a Austrálii, a naopak ve stejné době i záplavy v Jižní Americe.

Perioda tohoto kyvadla je nepravidelná, pohybuje se mezi dvěma až sedmi lety, avšak svých krajních hodnot dosahuje ve stejné části roku. Lze tak říci, že pomalé cykly El Niña se synchronizují s ročním cyklem.

Lepší předpovědi

Studiem synchronizace a kauzálních vztahů různých opakování (oscilací) všemožných frekvencí úkazu se zabývá právě tým Milana Paluše z Ústavu informatiky AV ČR. Pomocí originálních matematických a výpočetních metod nyní čeští vědci ve spolupráci s americkými kolegy identifikovali základní oscilační komponenty – neboli tóny – fenoménu El Niño.

„Popsali jsme interakce těchto tónů a ukázali, jak jejich synchronizace či sladění vede ke vzniku extrémních projevů Jižní oscilace,“ vysvětlil Paluš. Naopak rozladěné tóny, tedy desynchronizované oscilace, charakterizují klidná období bez výrazných odchylek teplot nebo srážek od dlouhodobého normálu, jak ilustruje i úvodní obrázek.

Tento vědecký výsledek, publikovaný v NPJ Climate and Atmospheric Science (časopisu prestižní skupiny Nature), má podle AV ČR umožnit lepší pochopení a spolehlivější předpovídání extrémních projevů El Niña a jejich dopadů na klima na celé Zemi.

Reklama

Související články

Ozonová vrstva se uzdravuje, hlásí vědci

Ozonová vrstva se z vlivu škodlivých látek, které zejména od konce 70. let minulého století způsobovaly její úbytek, nyní zotavuje. Vyplývá to ze zprávy OSN,...

Výběr článků

Načítám